Impopulair Labour smeekt om stemmen

Bij lokale verkiezingen vandaag in Engeland dreigt Labour fors te verliezen.

“Blair komt beloftes niet na.'

Wat hij vandaag wil gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? De man in het spijkerjasje die bij de Carlton Primary School in het noorden van Londen op zijn dochtertje staat te wachten, lacht verbitterd. “Gegarandeerd geen Labour, al heb ik daar vroeger altijd op gestemd. Labour heeft zich aan geen enkele belofte gehouden.“

Velen denken er zo over in het stadsdeel Camden. Opiniepeilingen wijzen uit dat de Labourpartij, al 35 jaar onafgebroken aan het bewind, hier haar meerderheid wel eens zou kunnen kwijtraken. De Conservatieven en de Liberaal-Democraten ruiken voor het eerst in jaren een kans om Labour te onttronen.

Wanhopig zeggen de Labourwethouders en -raadsleden dat de straten in Camden schoner zijn geworden en dat er harder wordt opgetreden tegen raddraaiers. Dat Labour gul is geweest met subsidies voor faciliteiten voor etnische minderheden en jongeren. “Geef me nog een kans“, smeekt stadsdeelburgemeester Raj Chada.

De man in het spijkerjasje, van beroep stukadoor, zegt echter uit protest tegen de volgens hem ondermaatse prestaties van Labour te willen stemmen op de British National Party (BNP). Dit is een rechts-radicale partij die alle immigranten wil uitzetten. “Onder Labour moet je een week wachten voor je een afspraak met een dokter krijgt en zijn de belastingen alleen maar omhoog gegaan“, zegt hij. Hij vindt ook dat de Labour-bestuurders in Camden buitenlanders bevoordelen. “Mijn broer staat al zeven jaar op een wachtlijst voor een nieuwe woning maar alles wat vrijkomt wordt aan asielzoekers en migranten toegewezen.“

Buitenlanders zijn er volop in de Camdense wijk Gospel Oak. Hoopvol voor Labour is dat veel van de migranten Labouraanhangers zijn. Maar ironisch genoeg bevalt de komst van de buitenlanders ook sommigen van de tweede generatie buitenlanders niet. “Op de school van onze dochter drukken al die kinderen van migranten het tempo“, klaagt een Indiase vrouw, die met haar man de S&S Gift Shop drijft.

Ook haar man heeft geen goed woord over voor Labour. “De partij doet niets voor kleine zelfstandigen als wij“, zegt hij, terwijl hij af en toe even de kassa bedient. “Ze laten grote supermarkten overal alles verkopen, zodat onze omzet in de verdrukking komt. Intussen moeten we wel steeds meer belasting afdragen.“

Camden staat niet op zichzelf. Ook in andere Londense stadsdelen waar Labour al lange tijd de dienst uitmaakt, moeten de Labourbestuurders voor hun positie vrezen.

Het moet gezegd worden: de partij heeft er alles aan gedaan juist in de aanloop naar de verkiezingen de kiezers tegen zich in het harnas te jagen. Minister van Binnenlandse Zaken Clarke bleek te hebben verzuimd ruim duizend buitenlandse criminelen het land uit te zetten na uitzitting van hun straf. Sommigen van hen begingen prompt nieuwe moorden.

Vice-premier John Prescott, die zich graag als het geweten van de oude arbeidersklasse opwerpt, werd ontmaskerd als een overspelige die jarenlang een verhouding met zijn secretaresse had. En minister van Volksgezondheid Patricia Hewitt presteerde het te verklaren dat de in zware problemen verkerende Nationale Gezondheidsdienst (NHS) nog nooit zo'n goed jaar had beleefd als nu.

Voor sommigen in Gospel Oak spelen ook nog andere factoren mee. “Ik kan de regering nog steeds niet vergeven dat ze Irak zijn binnengevallen“, zegt Clifton Moran, een oude zwarte man die ruim vijftig jaar geleden uit Trinidad naar Londen is gekomen.

Zorgelijk voor Labour is ook dat velen, die op het eerste gezicht tot Labours achterban behoren, niet van plan zijn te gaan stemmen “Allemaal tijdverspilling“, zegt een vrouw, die op een bank in haar voortuin zit te zonnen. “De politici doen nooit wat ze beloven.“

    • Floris van Straten