'Heeft u meer van deze kunstenaar op voorraad?'

Op de kunstbeurs Art Amsterdam moet de koper snel zijn. Veel van de mooiste werken zijn al voor de opening weg. Terwijl de prijzen blijven stijgen.

De Koreaanse kunstenaar Joonsung Bae (1967) maakte een serie foto’s waarin hij de relatie schilderkunst en fotografie onderzoekt. Op een laag vinyl die je kunt wegtrekken staat een met de hand geschilderde jurk van ontwerper Christian Lacroix. De composities ontleent Bae aan klassieke westerse schilderijen. ‘Costume of a painter – W. Halter’ is te zien bij Canvas International Art. Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Joonsung BAE,Korea,bij Canvas International Art op ArtAmsterdam.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C== 3 mei 2006 Mentzel, Vincent

AMSTERDAM, 4 MEI. - De preview voor verzamelaars en andere genodigden is net een half uur aan de gang, maar galeriehoudster Diana Stigter heeft haar stand op de kunstbeurs Art Amsterdam al zo goed als uitverkocht. Ze staat voor een serie van vier bewerkte foto's van Dieuwke Spaans, die samen 10.000 euro kosten. 'Die zijn gisteren al de deur uit gegaan, net als dat grote schilderij van Tjebbe Beekman'. Maar rode stippen heeft Stigter er nog niet bijgeplakt. 'Dat vind ik niet zo chic.'

Het zijn hoogtijdagen voor de kunstmarkt, zeggen haast alle galeriehouders die deelnemen aan Art Amsterdam. Gisteravond werd de beurs voor hedendaagse kunst, die tot vorig jaar KunstRAI heette, officieel geopend door burgemeester Job Cohen. Maar de meeste verzamelaars hadden op dat moment hun slag al geslagen. 'Ik zag gisteren bij de opbouw al een hoop verzamelaars rondlopen', zegt Stigter. 'Ze willen niks missen, want er zou zomaar een nieuwe Rineke Dijkstra tussen kunnen zitten.'

Nu de economie aantrekt, durven verzamelaars weer risico's te nemen. Ook werken van jonge, nog volslagen onbekende kunstenaars worden grif verkocht. 'Mensen kopen spontaner', zegt Emmo Grofsmid van MKgalerie, die vorig jaar een uitstekend jaar heeft gedraaid. En dat terwijl de prijzen fors zijn, ook voor jonge kunst. Gemiddeld kosten de kunstwerken op de beurs tussen de 3.000 en 10.000 euro, zegt Ingrid Looijmans van Art Amsterdam. 'Maar er zijn natuurlijk uitschieters, zoals het beeld van Niki de Saint Phalle bij Gallery Delaive. Dat moet 525.000 euro opbrengen.'

Bij Galerie Onrust staat een aantal schilderijen nog onuitgepakt op de vloer. Terwijl een schoonmaker snel even een stofzuiger over het tapijt haalt, informeren belangstellenden al gretig naar een metersgroot schilderij van Robert Zandvliet. Twee uur later verklapt een rode stip dat het werk inderdaad is verkocht. Intussen neemt een blonde dame bij Galerie Fons Welters een optie op twee kleine, geborduurde foto's van Berend Strik. Prijs: 2.500 euro per stuk. 'Heeft u nog andere dingen van deze kunstenaar op voorraad?' vraagt ze voor de zekerheid.

Wie wil weten wat de gangbare marktwaarde is van het kunstwerk van zijn dromen, kan terecht bij de stand van 'carrière-analyst' Artfacts.net, een Engelse website die de prijsontwikkelingen van tienduizenden hedendaagse kunstenaars bijhoudt. Bijna alle namen laten een veelbelovende stijgende lijn zien. Maar ook de galeriehouders voorzien de potentiële koper graag van informatie. 'Deze doen op de veiling al zo'n 4,5 duizend euro', verzekert de galeriehouder van Canvas International Art bij een werk van een Koreaanse kunstenaar.

Wat hip wordt en wat niet, valt moeilijk te voorspellen. De ene galeriehouder houdt het op een opleving van abstracte schilderkunst, terwijl de ander een terugkeer van de romantiek ontwaart. Wat vooral opvalt is dat veel kunstenaars zich weer met ouderwets handwerk bezighouden. Knutselen is in. Zo heeft Rob Voerman bij Upstream Gallery een bar uit afvalhout gebouwd, naaide Barbara Polderman (Galerie Reuten) van lappen en dierenhuiden een mensbeeld aan elkaar, en plakte Chris Jones (Galerie Martin van Zomeren) net zoveel uitgeknipte paardenplaatjes aan elkaar tot er een steigerend exemplaar ontstond.

Fotografie doet het goed op kunstbeurzen, en ook Art Amsterdam heeft een ruim assortiment. Maar de tijd dat een foto een goedkoop alternatief was voor een schilderij is allang voorbij. Een foto van de Nederlander Frank van der Salm doet bij MKgalerie 11.000 euro, en bij Paul Andriesse moet een museuminterieur van de Duitse fotograaf Thomas Struth 90.000 euro opbrengen.

Bij het paviljoen van het Duchenne Parent Project kun je zelf bepalen wat je wilt bieden voor de foto's van kunstenaars als Edwin Zwakman, Charlotte Dumas en Paul Kooiker. Ze worden geveild ten bate van onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Ook hier loopt het storm. Binnen de kortste keren zijn alle vijftien edities uitverkocht. Eén verzamelaar koopt vier series tegelijk als cadeau voor zijn kleinkinderen.

De officiële opening van Art Amsterdam moet dan nog beginnen. Er zijn nog vier beursdagen te gaan. Maar wie van plan is kunst te kopen, kan beter niet te lang meer wachten.

Art Amsterdam. T/m 7 mei in Amsterdam RAI. Dagelijks 11-19u, vr 11-22u. Entree 15 euro. www.artamsterdam.nl

    • Sandra Smallenburg