Gezond TNT is aantrekkelijk overnamedoel

Bezuinigen betekent niet per se dat het slecht gaat met een bedrijf, zo bewijst het winstgevende TNT. De markt juicht over een nieuwe sanering. Analisten hebben al een prijskaartje aan TNT gehangen, voor een eventuele overname.

Een kantoor waar één op de vier stafleden weg moet. Hoogstwaarschijnlijk krijgen ze intern wel een andere baan, maar geheel zeker is dat niet. Dit moet wel tot onrust leiden. Niets van dat alles op het hoofdkantoor van TNT aan de Neptunusstraat te Hoofddorp. Gisteren maakte de directie bekend dat 65 stafleden moeten verdwijnen, een kwart van het totaal. 'Het hoort erbij', zegt een medewerker simpelweg. De TNT'ers weten dat de afslanking geen teken is dat het niet goed gaat met hun bedrijf. TNT is juist florerend, wat zich vertaalt in een almaar stijgende beurskoers. De lagere echelons begrijpen de boodschap van topman Peter Bakker: een hele divisie (logistiek), goed voor eenderde van de omzet, wordt in de loop van dit jaar verkocht, wegens een te laag rendement - TNT kondigde dit in december al aan. Het werk van stafleden op het gebied van logistiek wordt daardoor overbodig. Bakker vindt nog iets, op een lunchbijeenkomst in Hoofddorp zegt hij: 'Eén keer in de zoveel jaar moet een groot bedrijf als het onze naar zijn overheadkosten kijken. Vorig jaar hadden we 103 miljoen euro non-allocated costs [niet nader gespecifeerde kosten, red.] op onze balans staan. Daar moesten we iets aan doen en dat doen we dus ook.'

Analist Danny van Doesburg van SNS Securities is bijzonder te spreken over de bezuinigingen bij TNT. 'Alle kostenmaatregelen worden door ons met open armen verwelkomd. Voor waardebehoud móét je de kosten terugbrengen.' Van Doesburg geeft TNT voor het eerste kwartaal een 'goed rapportcijfer': hogere omzet en winst. De markt reageerde meteen: het aandeel TNT was in Amsterdam gisteren een van de grootste stijgers, de koers ging met 1,13 euro omhoog naar 29,45 euro per aandeel. Vandaag rond het middaguur stond het aandeel op 29,75 euro.

De sanering aan de top - TNT stelt dat de 'personele consequenties naar verwachting minimaal' zullen zijn - staat niet op zich. TNT is voortdurend bezig zijn werknemersbestand uit te dunnen. Vorige maand werd een reorganisatie van de postsorteercentra aangekondigd. De komende twee jaar zullen daar ruim 1.000 banen vervallen. Van Doesburg verwacht meer van dergelijke stappen. 'Ik denk dat TNT van de 6 sorteercentra er nog 1 zal opofferen. Ze moeten wel, de postmarkt krimpt.'

TNT lijkt door de goede resultaten, na een onrustige tijd, de juiste koers te hebben hervonden. Bakker voelt zich gesterkt doordat het risico op grote schadeclaims wegens problemen met belastingautoriteiten in een aantal landen (onder meer in Groot-Brittannië) is gedaald. TNT schat de 'bandbreedte voor voorwaardelijke belastingverplichtingen' nu tussen de 100 miljoen en 250 miljoen euro; eind 2005 was dit nog 150 miljoen tot 550 miljoen. 'En de kans dat we helemaal niets hoeven te betalen is groot', zei Bakker.

SNS Securities houdt door deze ontwikkelingen er serieus rekening mee dat een buitenlands bedrijf TNT zal overnemen. Een goede balans en vermindering van de onzekerheden zoals navorderingen van de fiscus maken van TNT een aantrekkelijk doel. De topman van het Amerikaanse logistieke bedrijf en pakketvervoerder UPS, Mike Eskew, zinspeelde onlangs op een 'grote acquisitie' van zijn bedrijf. Danny van Doesburg: 'Hij noemde geen naam, maar hij kan alleen maar TNT hebben bedoeld.' Het feit dat UPS 10 miljard dollar aan eigen aandelen heeft ingekocht wijst er volgens de analist ook op dat het bedrijf - jaaromzet vorig jaar 42,6 miljard dollar - een oorlogskas aan het opbouwen is.

Peter Bakker reageert laconiek: 'Berichten dat wij zouden worden overgenomen zie ik al acht jaar voorbijkomen en het is nooit wat geworden. Maar we zijn een beursgenoteerd bedrijf, als iemand de juiste prijs biedt, moeten we luisteren. Onze aandeelhouders hebben UPS niet nodig, ons aandeel doet het zo ook heel goed.'

SNS Securities heeft toch maar vast een prijskaartje aan TNT gehangen. Van Doesburg gaat ervan uit dat aandeelhouders een flinke premie verlangen bovenop de huidige koers en komt dan uit op 35 euro per aandeel, wat de totale koopsom op ongeveer 15 miljard euro bepaalt. 'UPS is de enige die dat gewoon uit de eigen portemonnee kan betalen.'

    • Lolke van der Heide