Geen doodstraf “twintigste kaper'

Zacarias Moussaoui is gisteren niet ter dood veroordeeld. Een Amerikaanse rechtbankjury heeft zijn straf bepaald op levenslang voor betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. Na zeven dagen van beraad kwamen de negen mannen en drie vrouwen van de jury tot de conclusie dat Moussaoui, ook wel de “twintigste kaper' genoemd, te weinig wist van de plannen voor de aanslagen om hem tot de doodstraf te kunnen veroordelen.

De uitspraak komt na vier jaar van juridisch getouwtrek en een proces van zes weken. In de eerste, rommelig verlopen fase van het proces moest de twaalfkoppige jury bepalen of de beklaagde in aanmerking kwam voor executie. In het tweede deel ging het om de vraag of Zacarias Moussaoui de doodstraf zou krijgen. De jury besloot begin vorige maand dat Moussaoui tot de doodstraf veroordeeld zou kunnen worden.

Moussaoui is de enige persoon in de Verenigde Staten die is veroordeeld in verband met de aanslagen met vier gekaapte passagiersvliegtuigen in New York en Washington.

Moussaoui werd in augustus 2001 gearresteerd omdat hij zich verdacht gedroeg op een Amerikaanse vliegschool waar hij lessen volgde, en had vermoedelijk als een van de kapers in een vliegtuig moeten zitten. In april 2005 bekende hij schuld aan alle zes aanklachten tegen hem, op drie van deze aanklachten staat de doodstraf.