EU-besluit leidt tot crisis in Belgrado

In Servië is een politieke crisis uitgebroken na het besluit van de EU het overleg met Servië over een toekomstig lidmaatschap af te breken omdat de wegens oorlogsmisdaden gezochte Ratko Mladic niet is uitgeleverd. Vice-premier Miroljub Labus trad gisteren na de officiële bekendmaking van het EU-besluit af.

'De EU heeft het overleg over een stabilisatie- en associatieverdrag afgebroken omdat uw regering, in strijd met uw belofte, de politieke voorwaarden voor het voortzetten van het overleg niet heeft gegarandeerd', aldus Labus in zijn ontslagbrief aan premier Vojislav Kostunica. 'Als vice-premier en hoofd van het onderhandelingsteam voor de toetreding tot de EU wil ik geen deel uitmaken van dat beleid.' Hij zei later dat de regering 'de belangen van het land en zijn burgers heeft verraden' door Mladic niet te arresteren. De Servische opsporingsdiensten, aldus Labus, hebben Mladic overal gezocht, behalve daar waar hij was.

De kans bestaat dat met Labus zijn partij, de liberale G17 Plus, uit de regering stapt. Het partijbestuur praat daar zaterdag over. Labus wil dat de drie resterende ministers van G17 Plus aftreden. Maar hij wil ook dat de partij in het parlement de regering blijft steunen, in elk geval tot de afsluiting van het overleg over de toekomst van Kosovo.

Premier Kostunica zei gisteren dat de regering 'alles' heeft gedaan om Mladic te pakken. De EU-beslissing veroorzaakt 'enorme schade', aldus Kostunica. Hij deed een nieuw, dringend beroep op Mladic zich over te geven. Nooit eerder, aldus de premier, heeft een Servische officier het hele land in gijzeling gehouden en zijn eigen belang boven dat van het land gesteld. Volgens Kostunica is het netwerk dat Mladic in staat heeft gesteld zich verborgen te houden, nu opgerold, en is Mladic 'alleen'. Niettemin stelden Servische media gisteren dat hij elke nacht in een andere flat slaapt.

Dat Servië alles heeft gedaan om Mladic op te pakken werd gisteren weersproken door Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Ze zei dat de Servische autoriteiten in januari zowel Mladic als Radovan Karadzic, oud-leider van de Bosnische Serviërs, konden oppakken, maar ze hebben zich er toen toe beperkt Mladic te vragen zich vrijwillig over te geven. Nog tien dagen geleden wist de regering in Belgrado waar Mladic zat. Del Ponte zei dat Mladic steeds is getipt over de volgende stap van de Servische justitie. Ze voegde daaraan toe zich 'misleid' te voelen door de verzekeringen van Belgrado dat Mladic wordt uitgeleverd. Volgens Del Ponte is er geen 'concreet of gecoördineerd plan' voor de aanhouding van Mladic. 'De zoektocht naar hem is onprofessioneel.' (AFP, VIP)