“Er is al een Burgerforum, dat is de Tweede Kamer'

Bloggers zijn zeer sceptisch over de bestuursvernieuwing van minister Pechtold (D66).

In de Nationale Conventie is ongelijkheid tussen deelnemers troef en het Burgerforum wil vernieuwen om het vernieuwen.

Illustratie Siegfried Woldhek Woldhek, Siegfried

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) poogt de door hem waargenomen kloof tussen politiek en burger te verkleinen. De Nationale Conventie met tal van deskundigen doet voorstellen over een andere staatsinrichting. Het burgerforum met “gewone' burgers neemt het kiesstelsel onder de loep.

De blogosfeer toont zich tot nog toe niet overtuigd van nut en noodzaak van deze exercitie. Is er wel een kloof? Zullen de gewekte verwachtingen worden waargemaakt? En moeten we ook niet eens kritisch naar het gedrag van burgers kijken, in plaats van altijd maar die overheid overal de schuld van te geven? Het zijn enkele van de - terecht - kritische vragen die door bloggers worden opgeworpen.

In een recente discussie op geencommentaar.nl poneert Spuyt12: “We hebben al een burgerforum, en dat is de Tweede Kamer. Dat er te veel afstand is tussen het volk en de politici (...) is al lang duidelijk. Maar hier hebben beide schuld.“ Lenin Strawskim gaat hierop door: “Democratie is niet perfect , maar is toch met afstand het minst slechte systeem (...). Je bent gewoon een verwend stuk vreten als je niet de moeite neemt om te gaan stemmen.“

Op het politieke blog sargosso.nl wordt een enthousiast lid van het Burgerforum geïnterviewd, Kim Wamper. Ze is zich ervan bewust “met iets unieks bezig te zijn“. Wamper looft de “enorme professionaliteit“ waarmee Pechtolds departement het een en ander aanpakt via werkgroepen en colleges. Dit brengt Bart B. tot de reactie: “Creëer je niet automatisch de verwachting dat er ook een vernieuwing wordt gebracht? Als zo'n groep maanden studereert en vergadert (...), dan worden zij natuurlijk zwaar afgefakkeld als ze na die tijd tot de conclusie komen dat ons kiesstelsel eigenlijk wel best is zoals het nu is.“

Verder blijkt niet iedereen gecharmeerd van de openheid van sommige leden en adviseurs van de Nationale Conventie - Pechtolds andere “ding'. In principe mogen alle betrokkenen discussies in de media entameren. Toch bestaat er onderlinge ongelijkheid. Adviseur Ronald Plasterk bijvoorbeeld beschikt over veel opiniemacht als columnist van De Volkskrant en het zondagse tv-programma Buitenhof. En die gebruikt hij ook.

Zondag verklapte Plasterk op Buitenhof hoe er op de eerste bijeenkomst van de Conventie onder de aanwezigen een dwarse stemming had geheerst. Moeten we wel meedoen aan het nieuwste speeltje van een D66-minister, vroegen de aanwezigen, waaronder Plasterk zelf, zich af. Onder de kop “Plasterk pubert erop los', velt Mark op sargasso.nl een streng doch juist oordeel over de columnist/wetenschapper. “Was dan een vent geweest en sla een uitnodiging direct af om als rammelaar van een achterhaald minister te fungeren.“

Ga via www.nrc.nl/opinie naar de besproken sites.

    • Kees Versteegh