Eindhoven en Nijmegen echte sportgemeenten

Het vakblad SPORT Bestuur & Management vergeleek de begroting van 25 steden.

Nijmegen en Eindhoven bezetten al jarenlang een plaats in de topvijf.

Nijmegen en Eindhoven zijn op basis van hun sportbegroting per hoofd van de bevolking de laatste jaren dé sportgemeenten van Nederland. Dat concludeert het vaktijdschrift SPORT Bestuur & Management in zijn nieuwste editie, die zaterdag verschijnt.

Het vakblad heeft opnieuw de sportuitgaven van de 25 grootste gemeenten van Nederland tegen het licht gehouden. De cijfers komen tot stand door de sportbaten af te trekken van de jaarlasten.

Op basis van eigen onderzoek, voor het eerst verricht in 1999, constateert het tijdschrift dat Nijmegen en Eindhoven “bepaald géén eendagsvliegen zijn“. Al jaren bezetten beide gemeenten een plaats in de topvijf waar het gaat om gemeenten met de hoogste sportuitgaven per hoofd van de bevolking. “Het is op basis daarvan wellicht niet overdreven te stellen dat Nijmegen en Eindhoven de “echte' sportgemeenten van Nederland zijn, waar sport ieder jaar weer hoog op de politieke agenda staat“, schrijft onderzoekster Tessa Warners na haar inventarisatie van 25 gemeentelijke sportbegrotingen.

Nijmegen trekt voor dit jaar per saldo 75 euro per inwoner uit aan sport. Met dat bedrag - hetzelfde als in 2004 en 2005 - komt de stad op de vierde plaats. Eindhoven begrootte in 2006 iets minder dan Nijmegen (per saldo 73 euro). In 2005 en 2004 was dat respectievelijk 67 euro en 62 euro, in beide jaargangen goed voor een vierde plaats op de SB&M-ranglijst.

Apeldoorn trekt dit jaar het meest uit voor sport: 174 euro per inwoner. Op de tweede plek staat Almere met105 euro, gevolgd door Den Haag met 83 euro. Na Nijmegen (4) en Eindhoven (5) werd de toptien volgemaakt door Emmen, Groningen, Utrecht, Den Bosch en Zoetermeer.

Vorig jaar was de eerste plaats, met 90 euro per inwoner, nog in handen van Utrecht, vooral dankzij incidentele investeringen in zogeheten playgrounds (500.000 euro), kunstgrasvelden (1.200.000 euro) en sportvoorzieningen in Leidsche Rijn (6.050.000 euro). Apeldoorn heeft de eerste plaats vooral te danken aan het Omnisportcentrum, de overdekte multi-functionele sporthal die momenteel in aanbouw is.

In totaal investeren de 25 grootste gemeenten dit jaar 437 miljoen euro (begrote lasten), tegen 140 miljoen aan begrote baten. Rotterdam, de zelfbenoemde Capital of Sports, geeft minder uit aan sport dan vroeger. In 2004 bedroeg het totale saldo (lasten minus baten) 27.458.000 euro, tegen 25.927.000 euro in 2005 en 23.328.000 euro in 2006. Toch vertoonde de gemeente vorig jaar een piek in zowel de lasten als de baten, als gevolg van het feit dat de Maasstad optrad als de “Europese Sporthoofdstad van het Jaar'.