De regering van Nepal kondigt wapenstilstand af

Katmandu. De Nepalese interim-regering heeft gisteren een wapenstilstand voor onbepaalde tijd afgekondigd in het tien jaar durende conflict met de maoïstische rebellen. Bij de bekendmaking zei vice-premier Khadga Prasad Oli dat alle aanklachten wegens terrorisme tegen de rebellen zullen komen te vervallen. De stap van de regering is een reactie op het bestand van drie maanden dat de maoïsten vorige week aankondigden, nadat koning Gyanendra zijn directe bestuur beëindigde en het parlement in ere herstelde. De maoïsten speelden een grote rol bij de protesten, die drie weken lang het leven in de hoofdstad Katmandu vrijwel stillegden. Sinds 1996 vechten ze voor de creatie van een communistische staat in Nepal. Twee eerdere wapenstilstanden, in 2001 en 2003, werden na een aantal maanden verbroken.