Crisis dreigt in Belgrado na harde opstelling EU

De Europese Unie houdt de deur voor Servië voorlopig dicht omdat het land er niet in slaagt de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic aan te houden en uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De Europese Commisie kwam tot dit besluit na advies van Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Zij had Belgrado een laatste ultimatum gegeven dat op 1 mei afliep.

In Belgrado dreigt nu een politieke crisis omdat vice-premier Miroljub Labus uit protest tegen het uitblijven van de arrestatie van Mladic uit de regering stapt. Labus verklaarde gisteren in Belgrado dat premier Vojislav Kostunica zijn belofte aan Brussel niet heeft gehouden en daarmee het Servische volk misleidt. Labus legt de schuld vooral bij de Servische geheime diensten. Labus: “Als ze hun werk behoorlijk hadden gedaan zou één man nooit een heel land in gijzeling kunnen houden. Volgens de pro-Europese Labus hebben de geheime diensten “overal gezocht maar niet waar ze moesten“.

De liberale partij van Labus, G-17, beraadt zich nog op de vraag of ze in de minderheidsregering van Kostunica blijft zitten. Het vertrek van G-17 uit de minderheidsregering zou vervroegde verkiezingen betekenen en, volgens de peilingen, de ultranationalistische Radicale Partij aan de macht brengen.

Ratko Mladic, in de Bosnische oorlog bevelhebber van het leger van de Bosnische Serviërs, wordt door het VN-hof in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden, onder andere in Srebrenica, waar in juli 1995 achtduizend moslimmannen werden vermoord.

Premier Kostunica, die de EU een maand geleden nog beloofd had “alles in het werk te stellen om Mladic onverwijld op te sporen en aan te houden“, heeft erkend dat zijn regering daar niet in is geslaagd. Hij riep de voortvluchtige generaal gisteren alsnog op om zichzelf aan te geven en “het volk niet langer te laten lijden“.

Een oproep die door Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal in een reactie “ volstrekt onaanvaardbaar“ werd genoemd. Zij verklaarde “buitengewoon teleurgesteld“ te zijn over de houding van Servië. Del Ponte adviseerde de EU daarop om het overleg met Servië en Montenegro over een stabilisatie- en associatieakkoord (SAA) afbreken. Het SAA geldt als een eerste stap op weg naar het EU-lidmaatschap. (AP, AFP)