Clearstream: Prudentie. Geheim kader

Nieuwe onthullingen in de Clearstream-affaire brengen de Franse premier Dominique de Villepin verder in de problemen. Ook de naam van president Chirac valt daarbij.

PARIJS, 4 MEI. - De druk op premier Dominique de Villepin om af te treden is toegenomen, na aanwijzingen dat hij heeft gelogen over zijn rol in een onderzoek naar zijn rivaal en collegaminister Nicolas Sarkozy in de zogenoemde Clearstream-affaire .

Ook president Chirac is verder in het defensief geraakt. Villepin en Chirac ontkennen onderzoek naar rivaliserende politici te hebben ingesteld. Maar volgens nieuwe onthullingen van het dagblad Le Monde van gisteren gaf Chirac in januari 2004 wel degelijk via Villepin aan meesterspion Philippe Rondot opdracht uit te zoeken wie er in 2004 terecht beschuldigd werden van het bezit van zwartgeldrekeningen via de Luxemburgse financiële dienstverlener Clearstream. Daarbij werd de naam genoemd van Sarkozy, een van de slachtoffers van deze - later vals gebleken - beschuldigingen. Op de Clearstreamlijsten stonden geen aanhangers van Chirac, maar wel, behalve Sarkozy, andere mogelijke presidentskandidaten.

Le Monde publiceerde gisteren het verhoor van generaal Rondot dat de onderzoeksrechters Jean-Marie d'Huy en Henri Pons op 28 maart afnamen. Daarin verklaarde Rondot dat Villepin hem op 9 januari 2004 'op de hoogte stelt van instructies () van de heer Chirac'. Hij gaf opdracht het onderzoek 'discreet en met gezond verstand' te voeren 'omdat de affaire ernstig was, of de beschuldigingen nu gefundeerd waren of niet, en omdat zij dus politieke consequenties kon hebben'. In zijn aantekeningen staat: 'Directe behandeling met president van de republiek, prudentie, geheim kader.' Rondot sprak daarna negen keer met Villepin, die volgens hem Chirac op de hoogte hield. Hij noteerde ook dat hij minister van Defensie Michèle Alliot-Marie niet mocht informeren over het verzoek.

Uit het verhoor blijkt verder dat Villepin zelf over Sarkozy begon, onder meer in verband met een reis van Sarkozy naar China, waarna Rondot noteerde: 'financieel belang?' Rondot sprak over 'een mooie intellectuele constructie' van de derde aanwezige bij het gesprek, vice-president Jean-Louis Gergorin van het Frans-Duitse luchtvaart- en defensieconcern EADS. 'Die [constructie] wekt de belangstelling van Villepin', noteerde Rondot, met de vraag: 'Complottheorie? Niet voortgaan zonder bewijzen.'

Pijnlijk voor de premier is dat hij volgens Rondot banden onderhield met Imad Lahoud, een IT-specialist die genoemd wordt als mogelijke bron van valse zwartgeldlijsten.

Zo vertelde Rondot dat Villepin in maart 2004, als minister, persoonlijk intervenieerde om Lahoud vrij te krijgen nadat hij door de politie was gearresteerd in een andere zaak. 'Villepin vreesde misschien dat Lahoud zou spreken over deze affaire [-Clearstream]'.

    • René Moerland