Catacomben gevonden in Rome

Rotterdam, 4 mei. Archeologen hebben een onbekend netwerk van christelijke catacomben uit de Romeinse tijd gevonden. Erin zouden zich meer dan duizend begraven lichamen bevinden uit de tweede eeuw na Christus, hetgeen uitzonderlijk vroeg is. De vondst is bekendgemaakt door Raffaella Giuliani, hoofdinspecteur van de Romeinse catacomben, in een gesprek met Radio Vaticaanstad. De vondst wordt pas in juni officieel gepresenteerd. Omdat er zoveel lichamen in korte tijd begraven zijn - naar verluidt met rijke en mooie kleding aan - vermoeden de archeologen dat de christenen zijn omgekomen in een ramp of een epidemie. Volgens Giuliani zijn de onbekende catacomben gevonden in 2003 tijdens restauratiewerkzaamheden van de derde-eeuwse catacombe van de heiligen Petrus en Marcellinus, een kleine catacombe die gesloten is voor het publiek. Het gaat niet om gangen met zijkamertjes, maar om een reeks grote, met elkaar verbonden kamers vol skeletten. De vroege datering van de kamers (tweede eeuw) is gebaseerd op de indruk dat deze catacomben ouder zijn dan die van Petrus en Marcellinus. Er wordt vermoed dat ze christelijk zijn omdat toen alleen christenen veel aandacht aan begrafenissen besteedden.