Beurs even in de ban van KKR

Hoewel de inschrijving drie keer was overtekend, daalde de aandelenkoers van een investeringsfonds van durfkapitalist KKR gisteren bij zijn debuut op de Amsterdamse effectenbeurs. De openingskoers was vastgesteld op 25 dollar. Meteen na de opening daalde het aandeel KKR 1 procent naar 24,75 dollar en het eindigde gisteren bijna 2 procent lager op 24,58 dollar. Vandaag krabbelde het aandeel weer wat op en steeg naar 24,75 dollar rond het middaguur.

Wel werd het aandeel KKR Private Equity Investors-fonds gisteren druk verhandeld. Zo'n 25 miljoen aandelen wisselden van eigenaar, een achtste van de totale beurshandel. Volgens analisten koos het New Yorkse KKR voor een notering aan Euronext Amsterdam, omdat de regels omtrent verplichte rapportage in Europa veel minder strikt zouden zijn dan in de VS.

Het fonds haalde 5 miljard dollar (4 miljard euro) uit de markt, waarmee de grootste beursgang van dit jaar een feit werd. KKR wil het geld gebruiken voor deelnemingen in bedrijven. KKR wilde aanvankelijk zestig miljoen aandelen uitgeven ter waarde van 25 dollar per stuk en dacht 1,5 miljard dollar op te halen.

Volgens Euronext is het van de 32 beursgangen op een van de Euronext-beurzen (Amsterdam, Parijs, Brussel, Lissabon) dit jaar de grootste.

KKR is de grootste durfkapitalist ter wereld. Het bedrijf was betrokken bij de overname van detailhandelsbedrijf Vendex KBB en speelt een rol bij het lopende bod op het Nederlandse informatieconcern VNU.

Dankzij de beursnotering hoeven investeerders niet de minimale inleg van 20 miljoen euro te betalen om mee te mogen doen met KKR's belangrijkste activiteit: het opkopen van ondergewaardeerde bedrijven om die met winst door te verkopen. (ANP, Reuters)