Beste koper voor MSN is Yahoo

Het is duidelijk dat de pogingen van Microsoft om zijn eigen internetzoekmachine overeind te houden geen vruchten afwerpen. Het Amerikaanse softwareconcern zou wel eens langzaam maar zeker tot eenzelfde conclusie kunnen komen - vandaar de gerapporteerde belangstelling voor een aandelenbelang in het internetconcern Yahoo. Een betere oplossing zou het overbrengen van alle internetactiviteiten van Microsoft in Yahoo zijn.

Ondanks jarenlange investeringen in zijn internetdivisie heeft Microsoft eenvoudigweg niet genoeg MSN-gebruikers. Op het gebied van internetzoekopdrachten staat de divisie nu met flinke achterstand op de derde plaats, na Google en Yahoo. Daarom zijn de tarieven die het bedrijf adverteerders kan opleggen relatief laag. En de problemen van MSN lijken ernstiger te worden. De omzet uit zoekopdrachten is het afgelopen kwartaal feitelijk gedaald, terwijl de omzet van de concurrenten floreerde.

Beleggers zijn tot de conclusie gekomen dat Microsoft een fortuin zal verkwisten aan de strijd met Google. Daarom hebben ze de marktwaarde van Microsoft op 28 april een dreun van 32 miljard dollar (25,4 miljard euro) verkocht, nadat het concern had bekendgemaakt nog eens 2 miljard dollar in MSN te willen investeren.

Maar het nemen van een belang in Yahoo zal niet genoeg zijn om het tij te keren. In het geval van Microsoft betekent een belang in Yahoo dat het concern zijn activiteiten op het gebied van zoekmachines voortzet. Gezien de slechte staat van dienst van Microsoft lijkt dit een slechte keuze. En omdat de managers van MSN nauw moeten samenwerken met degenen die leiding geven aan Microsofts bedrijfsonderdeel voor besturingssystemen, maken de problemen de indruk structureel van aard te zijn.

Een betere oplossing voor Microsoft zou een verkoop van MSN aan Yahoo zijn, tegen een groot bedrag in contanten. Yahoo zal waarschijnlijk interesse tonen. De beide ondernemingen zouden een grotere portie van de markt voor gebruikers en adverteerders kunnen delen. Dit betekent dat zij per zoekopdracht een hoger bedrag voor advertenties in rekening kunnen brengen.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran