Badmintonploeg zeker van zilver

De Nederlandse badmintonsters hebben vanochtend (Nederlandse tijd) bij het wereldkampioenschap voor landenteams de finale gehaald. De vrouwen van bondscoach Martijn van Dooremalen wonnen in Tokio met 3-0 van Taiwan. In de eindstrijd moeten de badmintonspeelsters het opnemen tegen favoriet China, dat eerder met 3-0 van Duitsland won.

Door de overwinning is Nederland verzekerd van de zilveren medaille. Tot nu toe was de beste Nederlandse prestatie een bronzen medaille bij het WK in 2002. Die prestatie werd gisteren geëvenaard, toen de badmintonsters voor ongeveer tienduizend chauvinistische toeschouwers met 3-2 wonnen van gastland Japan. Vanochtend zegevierden de vrouwen door overwinningen in het enkelspel van Mia Audina, Judith Meulendijks en Karina de Wit.

Bij aanvang van het WK leek het Nederlandse team zonder Yao Jie, Lotte Bruil en Brenda Beenhakker danig verzwakt. Bondcoach Van Dooremalen riep Ginny Severien op, die normaal geen EK's en WK's speelt. Karina de Wit was zelfs al gestopt met internationaal topbadminton, maar werd door Van Dooremalen bereid gevonden haar collega's uit de brand te helpen.

Severien en De Wit vormen het koppel dat het winnende punt tegen de Japanse vrouwen binnen haalde. Juist daarin schuilde volgens de bondscoach de kracht van het team. 'De speelsters hebben hier gestaan zonder druk', zei Van Dooremalen. 'Wie had ooit verwacht dat ik in de beslissende dubbelpartij tegen Japan Karina de Wit en Ginny Severien zou opstellen? Het was voor Japan niet lekker om een compleet onbekend duo op de baan te zien. Op het eind was het doodstil in de hal.'

Hoewel een zilveren medaille voor Nederland zeker is, lijkt goud buiten bereik. China heeft in het enkel- en dubbelspel de nummers een en twee in de gelederen.