7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

La Cucina Italiana

(11-09-2005 D.E te Breda)

Breda: Ginnekenweg 309,

Telefoon (076) 561 77 65

Keuken open 12.00-14.00, 17.00-22.00, di gesloten. Italiaans,

Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 35,00 euro

Categorie: afhalen

Hier wordt echt Italiaans gekookt: heerlijke carpaccio van zwaardvis, en werkelijk voortreffelijke zeebrasem in een zoutkorst, begeleid door een frisse witte Puglia. Wie liever pizza wil eten kan hier ook aanschuiven; er staat een aantal op de kaart. De charmante bediening weet kundige adviezen te geven. Deze Italiaan is niet goedkoop, maar gezien de kwaliteit absoluut zijn prijs waard. uitstekend | In één maand twee keer gegeten, en beide keren was het uitstekend. Je zit hier heerlijk, met leuke bediening en overheerlijk eten. Vorige keer bestelde ik de schotel van dorade en zeebaars, deze keer koos ik de lamscarré met kruidenkorst. Beide verrukkelijk! Een aanrader voor iedereen die van echt Italiaans eten houdt zonder kunst en vliegwerk. (30-01-2006 E.v.B te Roosendaal)

uitstekend | Zeer lekker eten met vlotte bediening, in een leuke ambiance. Mooie menukaart en dito wijnkaart. Een topper.

2 MODERNE DANS

Hypertopia

De Canadees André Gingras is momenteel in Nederland een van de weinige dansmakers die nadrukkelijk de politieke actualiteit in zijn werk betrekt. In zijn nieuwe voorstelling Hypertopia is dat het gevaar van fanatisme. Of dat nu leidt tot de moord op Theo van Gogh of tot martelingen in de Abu Ghraib gevangenis. De dansers (Reuz Gez, Kenneth Flak, Michal Rynia en Marek Zawalski) larderen hun dansacties met poses die ontleend zijn aan de beroemd geworden kiekjes uit de Iraakse gevangenis.

Rotterdam: TheaterLantaren/Venster, Gouvernestraat 133. Aanvang: 20.30. Res/inl: 010-2772277 & www.hypertopia-weblog.com

3 THEATERTWEELUIK

Nu even niet / Nu even wel

Het tweeluik Nu even niet/ Nu even wel (2001/2003) van Maria Goos is op tournee. In Nu even niet - een voorstudie van Cloaca - zijn we aanwezig bij een eetclub van vier oude studievrienden: “Jan Lul onder de Jan Lullen zijn. Niks op te houden, niks te verbergen, niks te verliezen.“ Nu even wel is de vrouwelijke evenknie: een weduwe, haar zuster en vriendin komen bijeen om de minnares van de overleden echtgenoot te ontmoeten. Goos blinkt uit in briljante dialogen.

Arnhem: Schouwburg Arnhem, Koningsplein 12. Aanvang: 20.30. Inl/res: 026-4437343 & www.mssa.nl

4 VRIJHEID

De andere vrijheid

Aan de vooravond van de dodenherdenking en de viering van 5 mei geeft Mohammed Benzakour een lezing, getiteld “De andere vrijheid', over de grenzen van onze bewegingsvrijheid in het publieke domein. Benzakour (Marokko, 1972) is columnist en publicist en noemt zichzelf “de enige Reviaan van Marokkaanse origine'. In zijn werk maakt hij zich al jaren druk over de teloorgang van belangrijke burgerlijke vrijheden onder het mom van “veiligheid'.

Amsterdam; Felix Meritis. Aanvang: 17.00. Toegang: gratis. Res/inl: 020-6231311 & www.felix.meritis.nl

5 FILM

Breakfast on Pluto

In een dorpje in katholiek Ierland woont Patrick die eigenlijk Patricia wil zijn, of liever nog Miss Kitten - zo uitgelaten vrouwelijk voelt hij zich. In Breakfast on Pluto komen vertrouwde elementen uit Neil Jordans oeuvre bijeen. Transseksualiteit (The Crying Game), de Ierse vrijheidsstrijd (Michael Collins) en een armoedig kinderleven (The Butcher Boy). De film roert in vederlichte vorm zwaardere seksuele en politieke thema's aan.

Regie: Neil Jordan. Met: Cillian Murphy, Liam Neeson, Ruth Negga, Stephen Rea. In: 6 bioscopen.

6 DOCUMENTAIRE

El Perro Negro

Vertoning van de documentaire El perro negro: historias de la Guerra Civil Española (De zwarte hond: verhalen van de Spaanse Burgeroorlog) van Peter Forgács, ingeleid door de regisseur zelf. El perro negro, een Nederlands-Hongaarse coproductie, is een poëtische collage van amateurfilms opgenomen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De Hongaarse regisseur Peter Forgács zal worden geïnterviewd door Hanneke Willemse, een Nederlandse historica gespecialiseerd op het gebied van de Spaanse anarchistische beweging.

Utrecht: Instituto Cervantes, Domplein 3. Aanvang: 18.30. Voertaal: Engels. Inl: www.cervantes.nl

7 OORLOGSTONEEL

De brief

Catherine ten Bruggencate speelt De brief, naar het boek Leven en lot van Vasilji Grossman. Een joods-Oekraïense vrouw schrijft een brief aan haar zoon vlak voor ze door de nazi's vermoord wordt in de massa-executie van 15 september 1941 in Berdytsjiv. De brief beschrijft niet de sjoa maar juist het dagelijkse leven daarvóór, de wereld die vernietigd werd. Je hoort hoe langzaam de onverdraagzaamheid het leven van alledag insluipt.

Den Haag: Literair Theater Branoul, Maliestraat 12. Aanvang: 21.00. Res: 070-3657285 & www.branoul.nl

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens