4 miljard ophalen, alsof het niks is

Investeringsmaatschappij KKR heeft sinds gisteren een beursnotering in Amsterdam.

De kleine belegger kan nu ook meedoen met de jongens van het grote geld.

Een stille revolutie op het Damrak: de barbaren komen naar de beurs. Sinds gisteren heeft een apart investeringsfonds van de Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) een beursnotering in Amsterdam.

KKR haalt 4 miljard euro op alsof het niets is. Dat is allemaal nieuw kapitaal dat gebruikt kan worden voor de kernactiviteit van KKR: de handel in bedrijven. Met zo'n bedrag kan je drie keer technologieconcern Stork kopen. Of de helft van uitgever VNU.

De investeerders van KKR staan bekend als barbaren sinds de overnamestrijd rond de Amerikaanse tabaks- en koekjesfabrikant RJR Nabisco, eind jaren tachtig. Zij kregen die geuzennaam toen zij meedogenloos iedere ander bieder aftroefden en een ongekend gedurfd bedrag op tafel legden. Met 25 miljard dollar door één financiële partij voor één onderneming hebben zij tot op de dag van vandaag een record gezet.

Wat moeten de Amerikanen anno 2006 op de Nederlandse beurs? KKR haalt gewoonlijk juist zelf bedrijven van de beurs, om die zonder pottenkijkers klaar te stomen voor een nieuwe eigenaar. In veel gevallen verdient KKR zijn geld door zulke bedrijven - opgelapt, kaalgeschoren en afgeslankt - ook weer naar de beurs te brengen. De “exit', heet dat in jargon.

Nederlandse investeringsmaatschappijen hebben slechte ervaringen op de beurs. Alpinvest verdween, net als NPM. Bij hun vertrek werd gezegd dat de inkomsten te veel fluctueerden, en daar houden beleggers niet van.

Daarom is de wereld van private investeringsmaatschappijen gewend aan aparte, niet-beursgenoteerde, fondsen waarin instituten en rijkelui zelf kunnen beleggen. Waarom etaleert KKR zich dan aan de volkse belegger?

Waarschijnlijk vooral voor de eigen achterban: om het voor beleggers die geld stoppen in KKR makkelijker te maken om hun belang weer te verkopen, op het moment dat hen dat het beste uitkomt. Een pensioenfonds of verzekeraar kan zo makkelijker uitstappen.

De particulier heeft op zijn beurt de mogelijkheid om indirect met KKR's specialisme mee te liften, dat in het verleden hoge rendementen opleverde. Hij kan zo ook weer van bedrijven genieten die uit de beursarena verdwenen, zoals Vendex KBB (bekend van de Bijenkorf en V&D), mediabedrijf SBS en straks misschien VNU. Alleen daar zit dan nog wel de hoge commissie van KKR tussen.

De particulier die een aandeel KKR koopt, betaalt dus geen geld aan de Amerikanen, maar aan de uitstappende KKR-belegger. Voor de particulier is het te hopen dat één beurswijsheid geen opgeld doet: particulieren stappen altijd te laat in, als het feestje al is afgelopen.

    • Jeroen Wester