“Zwartboek' krijgt eigen museum

Acteur Thom Hoffman begint in Den Haag een oorlogsmuseum, de Zwartboek Experience, met tien decors uit Zwartboek, de nieuwe film van Paul Verhoeven. Hoffman: “Verleid door de glamour van de film, kunnen jongeren zo kennis opdoen over de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd krijgen de bezoekers informatie over het maken van Zwartboek.“ Hoffman, die in de film een knokploegleider speelt: “Tijdens de opnames werd ik getroffen door de historische correctheid van de decors. Na de opnames zei ik tegen de producent: het zou toch zonde zijn om dit alles alleen te gebruiken voor een scène van 45 seconden.“ San Fu Maltha, producent van Zwartboek, schonk de decors daarop aan Hoffman.

Het museum wordt gevestigd in een industrieel gebouw bij Holland Spoor. De opening vindt half september plaats, tegelijk met de première van de film. De expositie gaat na drie maanden op tournee. Hoffman: “Het moet ook een hommage aan Paul Verhoeven worden, die via video als gids optreedt. Zijn oeuvre wordt getekend door zijn oorlogsjeugd in Den Haag. De mens als destructief dier in voortdurende staat van oorlog; dat mensbeeld heeft hij toen opgedaan.“