Zeker 50 doden bij nieuw geweld in Irak

Bij nieuw geweld in verschillende steden zijn volgens de Iraakse politie het afgelopen etmaal meer dan vijftig doden gevallen.

In de sunnitische stad Falluja, in de provincie Anbar ten westen van de hoofdstad Bagdad, kwamen vanochtend zeker achttien mensen om bij een zelfmoordaanslag voor een politiebureau. De slachtoffers waren jongemannen die zich wilden inschrijven voor een baan bij de politie.

De gouverneur van de provincie Anbar, Maamoun Sami Rasheed, overleefde gisteren een zelfmoordaanslag. De dader reed met zijn met explosieven gevulde auto in op de auto van de gouverneur in de provinciehoofdstad Ramadi. Daarbij kwamen volgens het Amerikaanse leger tien lijfwachten en omstanders om. Volgens de ongedeerde Rasheed was het al de negende poging om hem te vermoorden.

Het Amerikaanse leger maakte gisteren bekend dat het vorige week samen met de Iraakse strijdkrachten meer dan honderd rebellen heeft gedood in Ramadi. Nadere bijzonderheden werden niet gegeven, behalve dat er sprake was geweest van hevige gevechten.

In de buurt van Balad, ten noorden van Bagdad, vielen Amerikaanse troepen gisteren een vermoedelijke schuilplaats van Al-Qaeda binnen, op zoek naar “een leider van de terreurbeweging“. Daarbij werden tien rebellen gedood. Het leger wilde bevestigen noch ontkennen dat al-Zarqawi de gezochte leider was.

Ondertussen worden nog dagelijks de lichamen gevonden van vermoedelijke slachtoffers van doodseskaders. In Bagdad heeft de politie de afgelopen dagen zeker 34 lichamen gevonden. Vanochtend werden de lijken van veertien geboeide en door het hoofd geschoten mannen gevonden. Gisteren werden in totaal twintig lijken gevonden, verspreid over verschillende wijken van de stad. (Reuters, BBC, AFP, AP)