www.nrc.nl

Nieuwe president. Op zijn weblog wil correspondent Coen van Zwol van zijn lezers weten wie Vladimir Poetin (foto) moet opvolgen als president van Rusland. Hij stelt een flink aantal kandidaten voor, serieus en minder serieus, en geeft de mogelijkheid tot reageren. Potentiële kandidaat: Poetins paard. “Poetin kiest zijn eigen opvolger. Een eigenschap die hij boven alles prijst, is loyaliteit. Nu hond Connie heeft aangegeven niet verkiesbaar te zijn, komen de paarden in beeld. Niet vooraf uitsluiten: het is namelijk eerder vertoond. Russen houden erg van paarden, en als Poetin nou zegt dat ze op hem moeten stemmen...“ Of wordt het toch Poetin zelf? “Behoeft geen introductie. Populariteit solide boven de 70 procent, en dat al zes jaar achtereen. KGB-achtergrond, staalharde blik. Vindt zichzelf een “psychologisch expert'. Harde werker. Zakelijk. Rancuneus. Ongrijpbaar. Als hij wil, wordt hij weer president. Maar wil hij dat wel? In 1999 kon hij er nog een moord voor doen, een massamoord zelfs. Ditmaal zegt hij van niet.“

Louise Petrie, a laboratory scientist of the Scottish Agricultural College (SAC), Veterinary Services, tests biological samples from a swan at a laboratory in Aberdeen, Scotland, 08 April 2006. The samples will be sent to the VLA in Weybridge to be checked for avian flu. A dead swan found in Celleardyke harbour, Scotland has been confirmed to be carrying the deadly H51N virus known as avian flu or bird flu. Tests on five more birds found dead in Scotland came up negative for avian influenza, the head of the Scottish veterinary services, Charles Milne, said 08 April. Nine other birds in Scotland and five in Northern Ireland had been shown not to have the disease Friday, after Britain's first case of the deadly H5N1 strain of the virus in a wild bird was discovered in a mute swan found dead in a seaside village north of Edinburgh. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA AFP

www.nrc.nl/moskou

Word en wetenschap. In zijn rubriek Beet besteedt Herbert Blankesteijn aandacht aan een functie van tekstverwerker Word. “Dankzij een standaardfunctie van Microsoft Word kunnen wetenschappelijk onderzoekers te weten komen wie hun manuscripten heeft goed- of afgekeurd. Daarover schrijft deze week het Amerikaanse blad The Chronicle of Higher Education.

Wetenschappelijke manuscripten worden beoordeeld door peer reviewers, academische deskundigen en dus bijna per definitie collega's van de auteur. Uitgevers proberen ervoor te zorgen dat de recensenten niet weten wie de auteur is.

www.nrc.nl/beet