VWS stelde te hoge eis aan abortusboot

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) moet opnieuw beslissen of de stichting Women on Waves een vergunning krijgt voor het uitvoeren van abortussen op zee. Dat heeft de Raad van State vanmiddag bepaald in een hoger beroep van de stichting tegen het ministerie.

Women on Waves kreeg in 2004 een vergunning voor het afbreken van zwangerschappen op zee, mits de boot van de stichting zich in een straal van 25 kilometer rondom het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis zou bevinden, waarmee de organisatie samenwerkt. De Raad van State vindt deze eis niet juist omdat het ministerie te weinig oog heeft voor de specifieke situatie van de organisatie. De abortus vindt plaats door middel van een zogeheten medicamenteuze behandeling waarbij de tweede pil, die voor de miskraam zorgt, thuis wordt ingenomen. Nazorg op de boot is bij deze behandeling niet nodig.

Volgens de Raad van State is de afstandseis daarom onvoldoende gemotiveerd en kan door het stellen van andere dan territoriale voorwaarden prima aan de abortuswetgeving worden voldaan.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de uitspraak wordt bestudeerd, maar dat het ministerie “zal doen wat de Raad van State ons opdraagt“.

Women on Waves voert abortussen op zee uit omdat de Nederlandse abortuswetgeving soepeler is dan die van landen als Portugal en Ierland. Al sinds 2002 is de organisatie in conflict met VWS.