Vlog

Eerst was er de blog, toen de vlog. Een vlog (video log) is de gefilmde versie van de blog. Vlogs zijn snel en eenvoudig gemaakte filmpjes; meer dan een camcorder en een pc heb je er niet voor nodig. De beste vlogs zijn actueel, eigenzinnig en slechts door een of twee mensen in elkaar gezet. De kracht van de vlog wordt geheel bepaald door de persoonlijkheid van de maker - geen production values hier - en door het feit dat de makers geen concessies hoeven te doen aan de kijkcijfers. Het is een genre dat, als het goed gemaakt is, heel snel, heel populair kan worden. Neem Rocket Boom, een soort humoristisch RTL Boulevard voor geeks, gepresenteerd door een ex-model. Rocket Boom wordt dagelijks voor twintig dollar gemaakt in het appartement van de producent. Binnen een jaar had deze vlog een dagelijks publiek van 350.000 kijkers per dag opgebouwd.

Maar Rocket Boom is vanzelfsprekend de uitzondering. Omdat het maken van een vlog zo kinderlijk eenvoudig lijkt, nemen veel mensen de camera ter hand die er beter van af hadden kunnen blijven. Veel tenenkrommende filmpjes dus, weinig meer dan homevideo's. Maar als je goed zoekt, vind je pareltjes. Mijn favoriet is momenteel The Show with Zefrank. Simpeler dan wat Zefrank doet, kan niet: een close-up van een pratende man, die in dit geval satirisch commentaar geeft op het nieuws. Soms zien we een shot van het nieuwsbericht waar Zefrank op reageert, soms wandelt hij door zijn buurt. Dat is het wel zo'n beetje. Ogenschijnlijk kan iedereen zoiets, maar je moet wel van heel goede huize komen om met zo'n eenvoudige opzet grappig te zijn, en dat ook nog eens iedere dag. Ik vrees dat het niet lang duurt voor een tv-station op zijn stoep staat, maar laten we hopen dat hij zich bij vloggen houdt.

Bekijk Rocket Boom: www.rocketboom.com The Show with Zefrank: www.zefrank.com/theshow

    • Jeroen van Bergeijk