Twee in Irak ontvoerde Duitsers vrijgelaten

De twee in Irak ontvoerde jonge Duitse ingenieurs Thomas Nitzscke en René Bräunlich zijn gisteren na honderd dagen gevangenschap vrijgelaten. De mannen zouden vanmiddag naar Duitsland terugkeren.

De ingenieurs waren op 22 januari voor hun werkgever, het bedrijf Cyrotec uit Saksen, naar Irak gereisd om te assisteren bij de aanleg van een onderdeel van een raffinaderij. Op 24 januari werden ze ten noorden van Bagdad ontvoerd.

Het is niet duidelijk of de Duitse overheid losgeld heeft betaald. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei gisteravond dat hij geen details over de vrijlating bekend wil maken. De vorig jaar in Irak ontvoerde Duitse archeologe Susanne Osthoff kwam in december vrij na betaling van een onbekend bedrag.

De gijzelnemers maakten vier videoboodschappen openbaar waarin uiteenlopende eisen werden gesteld. Aanvankelijk verlangden ze de vrijlating van vier in Duitsland veroordeelde leden van de terreurorganisatie Al-Tawhid. Later eisten ze sluiting van de Duitse ambassade in Bagdad en het vertrek van Duitse ondernemingen uit Irak. Vorige maand meldde het blad Focus dat een losgeld van 9,5 miljoen euro was geëist. Berlijn zei vervolgens niet uit te sluiten dat de twee door terroristen waren doorverkocht aan criminelen. De regering meldde vandaag dat het crisisteam al enige tijd vermoedde dat de ontvoerders deel uitmaakten van de Iraakse “ontvoeringsindustrie'.