TNT wil fors op kosten bezuinigen

TNT gaat fors bezuinigen op zijn overheadkosten. Met name op het hoofdkantoor in Hoofddorp heeft dit ingrijpende gevolgen: daar moeten 65 banen verdwijnen, ruim een vijfde deel van het totaal.

Dit heeft het post- en expressbedrijf vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers voor het eerste kwartaal. Tot eind 2007 wil TNT over de gehele linie 75 miljoen euro aan kosten wegsnijden. Volgens financieel directeur Henk van Dalen vallen er geen gedwongen ontslagen. TNT zegt dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn omdat het bedrijf bezig is een van zijn drie divisies (logistiek) af te stoten. In afgeslankte vorm heeft TNT minder personeel nodig in Hoofddorp.

TNT presenteerde wel goede resultaten: de omzet steeg in het eerste kwartaal met 8,9 procent tot 2,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam met 14,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 329 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 205 miljoen euro. De cijfers waren iets beter dan analisten hadden verwacht.

De groei voor het bedrijf zit hem vooral in de divisie Express, waar het bedrijfsresultaat ruim 30 procent toenam. De andere divisie, Post, doet het veel minder goed met een groei van 4 procent. Post is in Nederland een krimpende markt, waar TNT bovendien te maken heeft met toenemende concurrentie. Het kabinet keurde vorige maand een nieuwe Postwet goed die de markt per 1 januari 2008 volledig vrij zal maken. TNT-bestuursvoorzitter Peter Bakker zei vanmorgen geen moeite te hebben met die aangekondigde liberalisering, “mits er een gelijk speelveld wordt gecreëerd in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk“. Volgens Bakker is het voor zijn bedrijf veel moeilijker om op de Duitse en Britse markt te opereren dan omgekeerd voor buitenlandse bedrijven in Nederland. Dit komt met name door verschillen in BTW-heffingen. Maar Bakker gaf ook aan dat juist op de Europese postmarkt voor zijn bedrijf nog veel winst valt te halen. Voor dit jaar raamt TNT de omzetgroei voor zijn EMN (European Mail Networks) op 20 tot 25 procent.

De op handen zijnde verkoop van de divisie logistiek “loopt goed“ zei financieel directeur Van Dalen vanmorgen, maar hij wilde geen details geven over mogelijke kopers. De divisie loopt inmiddels weer “prima“. TNT wilde eerder logistiek juist afstoten wegens tegenvallende resultaten. Ondanks herstel blijft TNT bij die intentie. Bakker verwacht dat verkoop van de divisie in de tweede helft van dit jaar zal worden afgerond.