Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de 95-jarige Leon Greenman, overlevende van het concentratiekamp Auschwitz, van wie bij aankomst in 1943 zijn vrouw en kind meteen werden afgevoerd naar de gaskamer. Meer dood dan levend is Greenman uiteindelijk bevrijd in het concentratiekamp Buchenwald. Al sinds 1946 bezoekt hij scholen om zijn verhaal te vertellen en ondanks zijn hoge leeftijd doet hij dat nog altijd, in zijn strijd tegen het racisme. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over de omstreden groepsstrategie voor ernstig gedragsgestoorde en criminele jongeren in de rijksinrichting Den Engh in Den Dolder en aandacht voor afkicken van een alcoholverslaving via internet. Uit een onderzoek blijkt dat het van de alcohol afkomen via internet effectiever is dan via traditionele afkickmethoden. Ned.3, 22.20-22,55u.

documentaire

Dokwerk: En de aap is mens geworden. Documentaire van René Seegers over de intense relatie tussen mens en mensaap. Zie pagina 21. Ned.3, 20.20-21.30u.

The happiness formula. Reportageserie waarin Mark Easton probeert geluk te doorgronden. De regering van Bhutan heeft gekozen voor een ontwikkelingsbeleid dat verder gaat dan het gangbare westerse model van bruto nationaal product: het Bruto Nationaal Geluk. BBC2, 20.00-20.30u.

Holidays in Euroland. Eerste deel van een tweeluik waarin presentator Tim Samuels Europa op identiteit en eigenaardigheden onderzoekt. Hij reist daarvoor onder andere door Nederland, Tsjechië, Cyprus en Sicilië. BBC2, 20.30-21.00u.

ARD-exclusiv: Geschlossene Gesellschaft. Tachtig jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 zitten hun jeugdstraf uit tussen de oudere gedetineerden in de gevangenis van Bremen Oberhausen. Geen ideale omstandigheden: Tweederde van hen recidiveert. ARD, 21.45-22.15u.

Angel of death: The story of Beverly Allitt. Portret van de seriemoordenares en verpleegster Beverly Allitt, die meerdere kinderen in het ziekenhuis waar ze werkte heeft vermoord. Zij zou aan het Syndroom van Münchhausen by proxy lijden, een psychische stoornis waarbij de patiënt door behoefte aan aandacht kinderen ziektes en verwondingen toebrengt. BBC1, 22.00-23.00u.

Speer & Hitler: Gevangenisstraf in Spandau. Derde deel van een vierluik over de rol van Albert Speer (1905-1981), minister van bewapening en munitie en architect van het Derde Rijk. In tegenstelling tot andere nazi-kopstukken erkende hij schuld. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hij laat een enorme hoeveelheid dagboekaantekeningen na die in 1969 werden uitgegeven onder de titel Spandauer Tagebücher. Ned.1, 22.50-0.25u.

Megastructures: Berlin train terminal. In Berlijn wordt een strijd tegen de klok gevoerd om het grootste en nieuwste treinstation af te krijgen voor het WK voetbal dat op 9 juni in Duitsland begint. National Geographic, 23.00-24.00u.

African school. Aflevering in een serie over de beslommeringen op een school in Oeganda. Vanavond over de 16-jarige Dickson die de casanova van zijn school is. In zijn land riskeer je zeven jaar gevangenisstraf als je op minderjarige leeftijd seks hebt. Hij heeft zijn vader, zus en zes ooms en drie tantes verloren aan “de ziekte', zoals hij aids noemt. De lokale kerk belooft een remedie tegen aids als Dickson zich bekeert. Ned.3, 0.00-0.30u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is presentatrice Yvon Jaspers van het programma Boer zoekt vrouw. Verder een gesprek over slachtoffers die zichzelf verdedigen tegen onrecht. Ned.1, 17.35-18.30u.

Jong. Gesprekken met jongeren die iets bijzonders hebben meegemaakt. Vanavond vertellen Hans en Alexander over hun ervaringen in oorlogsgebieden tijdens vredesmissies in Irak en Bosnië. Ned.1, 19.30-20.00u.

muziek

André Rieu op het Vrijthof. Eerste deel van de herhaling van het zomerconcert uit 2005 van het concert dat violist André Rieu met zijn Johann Strauss Orkest, solisten en koor gaven op het Vrijthof in Maastricht. Met onder anderen de operazangeressen Carmen Monarcha en Carla Maffioletti uit Brazilië, Suzan Erens en een speciale solo van Frank Steijns op het carillon van de St. Servaas. Het tweede deel volgt over enkele weken. Ned.2, 20.30-21.35u.

sport

De Wedstrijden: Eredivisie play-offs. Samenvattingen van de wedstrijden voor degradatie en promotie tussen FC Groningen tegen Ajax; NEC tegen Vitesse en SC Heerenveen tegen FC Twente. Talpa, 22.00-23.10u.