Televisie Film van de dag

Gorillas in the Mist. De etholoog Dian Fossey (1932-1985) deed vanaf 1967 tot aan haar dood - ze werd bruut vermoord - in de bergen van Rwanda onderzoek naar het gedrag van de met uitsterven bedreigde berggorilla. Ze schreef er het boek Gorillas in the Mist (1983) over, waarin ze haar memoires afwisselt met wetenschappelijke bevindingen. In 1988 werkte regisseur Michael Apted haar boek om tot een film met Sigourney Weaver als Fossey. Wie de excentrieke Fossey nou eigenlijk was, maakt de film niet helemaal duidelijk. Om een groter publiek aan te spreken, besteden de makers veel aandacht aan haar affaire met National Geographic-fotograaf Bob Campbell. De film is op zijn best als hij de interactie laat zien tussen Fossey en de berggorilla's met wie ze communiceerde. Apted filmde op locatie en mengt op vrijwel onzichtbare wijze deze beelden met speciale effecten. (Michael Apted, 1988, VS), België 2 (Canvas), 21.25-23.30u.

    • André Waardenburg