Tante Ina's marmelade

Tante Ina was een Javaans kookwonder. Het recept voor haar overheerlijke nasi koening (gele rijst) heb ik enkele jaren geleden al eens gegeven. Van haar nicht weekte ik onlangs tante's recept los voor haar onvolprezen marmelade (die binnenkort meedingt bij de jaarlijkse proeverij). Nu het seizoen voor bittere sinaasappels voorbij is, kan de marmeladekokerij worden voortgezet met citroenen. Koop op een boerenmarkt of in een goed gesorteerde natuurvoedingswinkel grote citroenen met dikke schil.

Bereiding: Boen de citroenen goed af onder stromend water. Halveer de citroenen overlangs en snijd vervolgens elke helft in 3 partjes. Snijd de partjes vervolgens overdwars in zo dun mogelijke reepjes. Haal de pitten tussen het vruchtvlees uit en bindt ze bijeen in het kompresgaasje. Doe gesneden citroenen, uitgelopen sap, verpakte pitten en het water in een ruime kom en laat dit, afgedekt met plastic folie, 24 uur staan.

Doe alles over in een ruime pan. Zet de steel van een houten pollepel rechtop in de pan en zet een streepje op de plek tot waar het water reikt; breng een 2de streepje aan op de steel precies op de helft van de gemarkeerde waterhoogte. Breng vervolgens alles aan de kook, draai het vuur lager en laat citroenen en pitten zachtjes koken tot het geheel tot de helft is ingekookt en de citroenen gaar zijn. Dankzij het 2de streepje op de pollepel is de vloeistofhoogte makkelijk te meten.

Neem de in gaas verpakte pitten uit het vocht en druk ze goed uit boven de pan. Voeg de suiker toe aan de pan, draai het vuur hoog en breng alles al roerend weer aan de kook. Zodra de suiker is gesmolten en alles flink kookt, moet de marmelade op lager vuur nog 20-25 minuten goed doorkoken onder voortdurend roeren.

Controleer of de marmelade voldoende is ingekookt door een druppel op een ijskoud schoteltje te laten vallen. De druppel moet “bol' blijven staan en niet uitvloeien. Draai het vuur uit, laat de marmelade 10 minuten bekoelen alvorens er uitgekookte jampotten (deksels ook uitkoken) mee te vullen. Afsluiten, 10 minuten op de kop zetten en dan weer rechtop.

Morgen: roergebakken rundvlees.

Voor circa 4 jampotten:500 gram citroenen (3-4 stuks) 1,65 liter water1 steriel kompresgaasje1.300 gram suiker
    • Florine Boucher