“Servet Y. is extremist'

De voortvluchtige Servet Y., verdachte in de Holleeder-zaak, is een Turkse nationalist die midden jaren negentig in opspraak raakte wegens betrokkenheid bij drugshandel en de extreem-rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven. Dat vertellen mensen in zijn omgeving.

Servet Y. werd in januari opgepakt voor betrokkenheid bij de afpersing van vastgoedhandelaren door Willem Holleeder. Hij kreeg eind maart vijf dagen verlof om de begrafenis van zijn vader in Turkije bij te wonen, maar keerde daarna niet terug. Y. wordt momenteel internationaal gezocht.

De vermoorde vastgoedhandelaar W. Endstra noemde in gesprekken met de Amsterdamse recherche ook de betrokkenheid van de leden van de Grijze Wolven bij de afpersing door de organisatie van Holleeder. De uitwerking van die gesprekken is uitgelekt en gisteren in boekvorm en op www.quote.nl verschenen. In het gesprek met de politie op 4 april 2003 zegt Endstra dat vastgoedhandelaren K. Hummel en J. Wijsmuller werden bedreigd door Grijze Wolf “Arian'. “Het is een Turk en hij heeft twee jaar gezeten.“

Justitie is ontstemd over de publicatie van de gesprekken, die belangrijk bewijsmateriaal vormen in de strafzaak tegen Holleeder en medeverdachten. Justitie onderzoekt wat ze kan doen, maar volgens een woordvoerder is er “strafrechtelijk“ weinig mogelijk. De woordvoerder weet niet van wie het copyright is.

Een medewerker van zijn sportschool Alpagu in Amsterdam-West bevestigt dat Y. momenteel in Turkije verblijft.

ENDSTRA

“Paspoort is hij kwijt'

Vervolg van pagina 1

Maar Y. zou helemaal niet op de vlucht zijn. Volgens de medewerker verloor Y. zijn paspoort en kon hij niet op tijd terugkomen. “Hij heeft bij de ambassade in Turkije een nieuw reisdocument aangevraagd, maar zoiets duurt even in Turkije.“

Een woordvoerder van het openbaar ministerie zegt dat daar niet bekend is dat Y. zijn paspoort kwijt zou zijn. “Wij weten alleen dat hij niet is teruggekeerd van verlof.“ De advocaat van Y. wil geen commentaar geven. De Nederlandse ambassade in Turkije evenmin, omdat “consulaire zaken volstrekt vertrouwelijk zijn“.

Volgens de politie was Y. hoofd van de “divisie geweld en politiek' van een drugsbende die in oktober 1993 werd opgerold. Daarbij werden 200 mensen opgepakt en 345 kilo heroïne in beslag genomen. Y. werd uiteindelijk niet veroordeeld, de bendeleider Ahmet A. kreeg twaalf jaar celstraf. Y. zat de afgelopen jaren in het bestuur van diverse stichtingen die gelieerd worden aan de Grijze Wolven.

Nu zit Y. nog in het bestuur van onder andere de Stichting Turks Platform Geuzenveld/Slotermeer.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel 'Servet Y is extremist' (3 mei, pagina 1 en 3), over een verdachte in de zaak-Holleeder, verwijst naar de website www.quote.nl. Dat moet zijn: www.quotenet.nl. In het bericht staat dat bendeleider Ahmet A. twaalf jaar cel kreeg. Hij werd echter in cassatie vrijgesproken, omdat de officier van justitie niet ontvankelijk werd verklaard.

    • Tom Kreling Ahmet Olgun