Postorderbedrijf moet kredietrente verlagen

Het maximale rentetarief op kredieten wordt vanaf juli verlaagd van 21 naar 16 procent. De rechtbank van Den Haag heeft gisteren het verzoek van een aantal postorderbedrijven afgewezen om de geplande tariefverlaging door minister Zalm van Financiën tegen te houden.

Zalm kwam onlangs met het voorstel het maximumtarief te verlagen van 21 naar 16 procent. De kritiek op dit tarief nam de afgelopen tijd toe, mede doordat de gewone rente op zo'n laag niveau ligt en het aantal consumenten met probleemschulden groeit. De tarieven worden vooral in rekening gebracht door postorderbedrijven, creditcardmaatschappijen en witgoedwinkels die met gespecialiseerde consumentenkaarten werken.

De postorderbedrijven Neckermann, Wehkamp en Otto spanden vorige maand, samen met hun branchevereniging, de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, een kort geding tegen de staat aan. Zij vinden dat zij onevenredig hard getroffen worden door de voorstellen van Zalm en vrezen voor banenverlies bij hun bedrijven.

Het maximale rentetarief werd in 1991 vastgelegd in het Besluit Kredietvergoeding. Jaarlijks wordt een wettelijke rente vastgesteld, waarvan de opslag maximaal 17 procentpunt is. De wettelijke rente, die ook gebruikt wordt door de fiscus bij nabetalingen en door rechters bij hun vonnissen, lag vorig jaar op 3,9 procent, waardoor het maximumtarief op 20,9 procent uitkomt.

Ook de NVB, de branchevereniging van banken, liet eerder weten dat het maximumtarief “niet meer van deze tijd“ is en dat uitwassen moeten worden voorkomen.