Pischetsrieder blijft tot 2012 bij Volkswagen

Volkswagen heeft het contract met zijn president Bernd Pischetsrieder tot 2012 verlengd. De positie van de hoogste baas van het VW-concern stond ter discussie nadat zijn voorganger Ferdinand Piech in zijn hoedanigheid als president-commissaris van VW in een interview in de Financial Times Deutschland had verklaard dat iemand als Pischetsrieder, die veel weerstanden bij de werknemersorganisaties en de vakbonden heeft opgewekt, in zijn optiek niet meer te handhaven is.

Maar aan de vooravond van de vandaag te houden aandeelhoudersvergadering van VW in Hamburg, besloten de commissarissen, Pischetsrieder volmondig te steunen. Hij wil de winst voor belastingen bij VW in 2008 opvoeren tot minimaal 8 miljard euro en 10 miljard kosten besparen. Daardoor staan de komende jaren bij VW 20.000 banen op de tocht.

Pischetsrieder heeft voor de reorganisatie van VW Wolfgang Bernhard aangetrokken van DaimlerChrysler. Hij staat bekend als keiharde saneerder. De plannen hebben dan ook tot grote ongerustheid geleid bij de vakbonden en de ondernemingsraad van VW. De bonden hebben grote moeite met een contractsverlenging van de VW-chef. Ze verlangen harde werkgelegenheidsgaranties bij VW en eisen dat er geen werk aan toeleveranciers in het buitenland wordt uitbesteed.