Ook het nijlpaard en de ijsbeer op de lijst van bedreigde dieren

Rotterdam. Voor het eerst staan het nijlpaard en de ijsbeer op de lijst van dieren die met uitsterven bedreigd worden. Dat heeft de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN bekendgemaakt. De organisatie presenteert donderdag haar tweejaarlijkse Rode Lijst van bedreigde soorten. Die omvat dit jaar 16.119 soorten, ruim vijfhonderd meer dan twee jaar geleden. IUCN plaatst het nijlpaard in de klasse `kwetsbaar`. De laatste tien jaar stortte de populatie in de Democratische Republiek Congo dramatisch in: maar liefst 95 procent verdween door stroperij. Ook de ijsbeer kreeg voor het eerst het etiket `kwetsbaar`, gebaseerd op sombere toekomstverwachtingen. Doordat het klimaat warmer wordt, neemt de ijsbedekking af en kunnen ijsberen hun prooien moeilijker bereiken. Holen van sneeuw smelten eerder in het seizoen. In de komende vijftig tot honderd jaar kan de populatie halveren of zelfs verdwijnen, aldus IUCN.