Morales overlegt met regio na naasten van gas- en olievelden

Rotterdam, 3 mei. - De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren getracht de regio gerust te stellen nadat hij maandag onverwachts het leger de olie- en gasvelden in zijn land liet bezetten.

Morales verzekerde zijn Braziliaanse collega Luiz Inácio Lula da Silva gisteravond telefonisch dat de levering van gas aan diens land niet in gevaar komt. Lula noemde de nationalisatie een “soevereine' daad, maar voegde er aan toe dat zijn regering “vastberaden en kalm de belangen van [energieconcern] Petrobras zal beschermen en zal onderhandelen voor een evenwichtige relatie waarin beide landen wederzijds voordeel hebben.“

Morgen zal Morales op uitnodiging van Lula en de Argentijnse president Néstor Kirchner met hen bijeenkomen in de Noord-Argentijnse grensstad Puerto Iguazú. Wellicht zal ook de Venezolaanse president Hugo Chávez aanwezig zijn.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero wachtte gisteren nog op een telefoontje uit La Paz. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei in Brussel dat het “onrust veroorzakende“ besluit “Bolivia niet ten goede komt“.

Morales vaardigde maandag een decreet uit waarin hij buitenlandse energieconcerns opdroeg de exploitatie van de velden binnen een half jaar via het Boliviaanse staatsbedrijf YPBF te laten verlopen. Ook moeten ze een groter deel van de opbrengst afdragen aan de staat. Het Braziliaanse Petrobras en het Spaans-Argentijnse Repsol-YPF zijn het meest door de maatregel getroffen .

De Argentijnse directeur van Repsol stelt vandaag in de Spaanse krant El País dat Bolivia “marginalisatie in de internationale politiek“ riskeert. Zijn collega van Petrobras zei na overleg met president Lula: “We proberen onze rechten veilig te stellen.“

Tegenover de Venezolaanse tv-zender Telesur zei Morales gisteren “te hopen dat ze [de bedrijven] partners blijven en deze maatregel zullen respecteren. Doen ze dat niet dan zullen we ze hiertoe bewegen met politieke macht.“ Hij herhaalde dat binnenkort meer geprivatiseerde bedrijven genationaliseerd zullen worden.