Merkel en Bush spreken over Iran

De Duitse bondskanselier Merkel zal vandaag in Washington met president Bush de crisis over de nucleaire ambities van Iran bespreken. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk werken aan een bindende Veiligheidsraad-resolutie die Teheran verder onder druk moet zetten.

De drie landen willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de resolutie zijn “ernstige zorg' uitspreekt over het nucleaire programma van Iran. Daarnaast zou de resolutie moeten eisen dat het land zijn omstreden nucleaire activiteiten staakt. Mogelijk vandaag al zullen ze de Veiligheidsraad op de hoogte stellen van hun voornemen.

“We zullen de raad uitleggen in welke richting onze gedachten gaan“, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, gisteren. Het kan nog weken duren voor de resolutie rond is en in stemming wordt gebracht. Als de raad terugdeinst voor sancties, zei Bolton, dan kunnen de VS ook buiten de raad om een coalitie opzetten om Iran te isoleren.

Merkel zal Bush vandaag naar verwachting aansporen niet te snel aan te sturen op sancties. Eerder pleitten de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie voor directe gesprekken tussen Washington en Teheran. Vrijdag liet Iran een niet-bindend ultimatum van de Veiligheidsraad verstrijken, waarin het land ook al werd opgeroepen zijn nucleaire progamma - dat volgens het Westen dient om kernwapens te maken - stil te leggen.

De diplomatieke pogingen om Iran toch te laten inbinden gingen gisteren een nieuwe fase in. In Parijs openden hoge regeringsfunctionarissen van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) plus Duitsland het overleg over de formulering van de resolutie. Rusland en China willen minder ver gaan dan de andere landen. Moskou zou zich met name verzetten tegen een verwijzing in de resolutie naar Hoofdstuk 7 van het Handvest van de Verenigde Naties, dat sancties of zelfs militair ingrijpen mogelijk maakt.

Ook van Iraanse kant wordt de druk opgevoerd. Het hoofd van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie zei gisteren dat wetenschappers uranium verrijkt hebben tot 4,8 procent - vorige maand was men nog niet verder dan 3,6 procent. Voor de kernwapens is verrijking tot negentig procent nodig.

Ook maakte Iran bekend dat het op drie nieuwe plaatsen uranium in de grond heeft aangetroffen. En een generaal van de Revolutionaire Garde zei gisteren dat, als de VS Iran aanvallen, Israël het eerste doelwit is van een vergeldingsactie. (AP, AFP, Reuters)