Matt Stokes wint Beck's Futures-prijs

Met een videofilm over een avond met soulmuziek in een kerk heeft de Engelsman Matt Stokes gisteren de Beck's Futures-prijs gewonnen. Dit is een hoog gewaardeerde prijs voor kunstenaars van 35 jaar of jonger.

Stokes laat in zijn zeven minuten durende film getiteld Long After Tonight zien hoe de soulliefhebbers onder invloed van meeslepende muziek in een soort trance geraken tijdens een dans in een kerk in het Schotse Dundee. In de dans zijn invloeden verwerkt van de flamenco, de wals, disco, ballet en de danstradities van islamitische derwisjen. Stokes is zijn opnames begonnen op knie-hoogte en laat de camera tijdens de film geleidelijk stijgen tot het niveau van de bewegende heupen.

Stokes gold vooraf al als een van de favorieten voor de prijs, die sinds zijn instelling zes jaar geleden geldt als het wat speelse broertje van de prestigieuze Turner-prijs. Een jurylid prees Stokes' werk als “prachtig, gevoelig, voldoening gevend“. Volgens haar is een van de kwaliteiten van de film ook dat de kijker het gevoel krijgt dat hij zelf deel uitmaakt van wat er gebeurt.

De prijs, waarmee een bedrag is gemoeid van 20.000 pond (bijna 30.000 euro), werd uitgereikt op het Institute of Contemporary Art (ICA) in Londen. Daar is ook het werk van Stokes en de dertien andere geselecteerde mededingers naar de prijs tentoongesteld.

ICA-directeur Ekow Eshun prees de kwaliteit van de inzendingen voor de prijs, die volgens hem van veel humor en speelsheid getuigden.

Daaronder bevond zich onder meer een verzameling extreem grote schoenen en een alfabetische herschikking van elk woord in het beroemde boek Ulysses van James Joyce.