“Kabinet moet niet meer over JSF beslissen'

Het kabinet moet geen beslissing meer nemen over aanschaf van of een optie op de Joint Strike Fighter (JSF), de Amerikaanse straaljager die in de huidige plannen de Nederlandse F-16's moet vervangen.

Dat zegt L. Blom, woordvoerder defensie voor de PvdA in de Tweede Kamer.

“Of we die dingen nodig hebben, zullen we nog wel zien, de F-16 vliegt tenslotte nog jaren, maar op dit moment hebben we ze zeker niet nodig“, aldus Blom. De PvdA is van mening dat de ondertekening van een zogeheten memorandum of understanding met de Amerikaanse vliegtuigbouwers Lockheed Martin en Boeing, waarin Nederland een optie zou nemen op een aantal toestellen, moet worden uitgesteld tot na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007. De partij hoopt na die verkiezingen weer aan een kabinet deel te gaan nemen.

De mogelijkheid tot uitstel werd onlangs ook al genoemd door staatssecretaris Van der Knaap (Defensie, CDA). Hij hekelde de voortdurende vertragingen bij de ontwikkeling van de JSF in de Verenigde Staten. De aflevering van de toestellen is voorzien na 2010.

In de nieuwste uitgave van het weekblad Intermediair wordt Blom geciteerd als tegenstander van de aanschaf van de JSF. Maar dat, zegt Blom nu, “is te kort door de bocht“. De bezwaren van de grootste oppositiepartij richten zich, al sinds 2001, vooral tegen de garantiesubsidies waarmee Nederland deelneemt aan de ontwikkeling van het toestel.

Het is onduidelijk hoeveel toestellen de Nederlandse regering wil aanschaffen, sinds het kabinet vorig jaar de Tweede Kamer heeft laten weten dat een deel van de taken van de JSF door de voortschrijdende technische ontwikkeling kan worden overgenomen door onbemande vliegtuigen en andere wapensystemen.

De vermoedelijke aanschafprijs van de JSF neemt intussen voortdurend toe, omdat behalve Nederland ook andere landen (waaronder de VS) minder toestellen willen afnemen. In de militaire vakpers verschijnen met enige regelmaat berichten dat de hele JSF zal worden afgeblazen. Maar betrokken partijen, waaronder de Nederlandse regering, ontkennen dat.

Het JSF-project voorzag in acht miljard euro aan opdrachten voor het Nederlands bedrijfsleven. Daarvan is tot nu toe 445 miljoen euro tot stand gekomen, voornamelijk bij het bedrijf Stork.