Inburgeraar leert wilgen knotten

Nieuwkomers die een inburgeringscursus volgen, krijgen een gratis excursie in de leefomgeving. De excursie kan variëren van een wandeling langs monumentale bomen in de stad, tot een bezoek aan een nabijgelegen natuurgebied of een middag wilgen knotten.

Het aanbod is een initiatief van de Stichting wAarde, in samenwerking met onder andere Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. De natuur kan een positieve bijdrage leveren aan de integratie van nieuwkomers, aldus de stichting wAarde, die eerder in het nieuws kwam met ideeën over een zogenoemd smulbos voor allochtonen en autochtonen.

Achterliggende gedachte is dat niemand zich echt in Nederland thuis kan voelen zonder een relatie met de natuurlijke leefomgeving. “De Nederlandse identiteit en het culturele erfgoed zijn ook niet los te zien van de natuurlijke leefomgeving“, zo stelt de stichting van directeur Thomas van Slobbe. “Ons poldermodel, de Nederlandse fietscultuur, onze wereldberoemde landschapsschilders, de egalitaire Hollandse houding, onze nuchterheid en georganiseerdheid, ons rotsvaste geloof in maakbaarheid: al die typisch Nederlandse eigenschappen hangen op boeiende wijze samen met de fysieke omgeving waarin ze tot bloei kwamen.“

Staatsbosbeheer juicht het initiatief toe en stelt boswachters beschikbaar.