Gevoelige expositie Denekamp verboden

De informatiepanelen waren vertaald en via de gemeentelijke advertentie was er al publiciteit aan gegeven, maar de Duitse fototentoonstelling De brug van Varvarin in het gemeentehuis van Denekamp is op het laatste moment afgeblazen. De Twentse gemeente Dinkelland is bang dat Duitse gasten die de dodenherdenking in Denekamp bijwonen, aanstoot zullen nemen aan de inhoud van de expositie.

De foto's van de Duitse fotografe Gabriele Senft laten de gevolgen zien van een NAVO-bombardement op een brug bij de Servische plaats Varvarin, in mei 1999. Hierbij vielen tien doden.

Omdat nabestaanden via het gerecht Duitsland als NAVO-partner medeverantwoordelijk hebben gesteld, heeft De brug van Varvarin een politiek karakter gekregen.

Burgemeester F. Willeme gaf eerst toestemming, maar verbood de tentoonstelling nadat hij zich had verdiept in de begeleidende teksten. “De tentoonstelling geeft een eenzijdig beeld. Duitsers worden weer als oorlogsmisdadiger neergezet, compleet met uitdrukkingen als “de geschiedenis herhaalt zich' en “wiedergutmachung'. Dat vind ik vrij heftig“, zegt Willeme.

Lou Bakker-Weckenbrock van het organiserende comité “Nooit weer - Nie Wieder' noemt het “belachelijk“ dat de tentoonstelling als anti-Duits wordt gezien. “Wij willen alleen maar de gevolgen van een zinloos bombardement laten zien.“

Opmerkelijk is dat de foto-expositie de afgelopen jaren op verschillende plaatsen in Duitsland te zien is geweest. Willeme zegt hiervan niet van op de hoogte te zijn. “Maar ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid. Ook de burgemeester van buurgemeente Nordhorn heeft mij geadviseerd het absoluut niet te doen. 4 mei is een dag om mensen bij elkaar te brengen, niet om uit elkaar te drijven.“

Willeme zegt geen oordeel te hebben over de rechtmatigheid van het bombardement in Varvarin. “Dat in Joegoslavië oorlogsmisdaden zijn gepleegd, staat vast. Maar dat wij nu weer als Nederland met een opgeheven vingertje moeten gaan staan, vind ik ongepast. Wij hebben, als je kijkt naar Srebrenica, in Joegoslavië ook niet de meest fraaie dingen gedaan.“