“Geef me nog een kans', smeekt Labour-bestuurder

Conservatieven en Liberaal-Democraten krijgen morgen bij lokale verkiezingen in Engeland een kans Labour in een aantal bolwerken van de macht te beroven. “Labour heeft zich aan geen enkele belofte gehouden.“

LONDEN, 3 MEI. - Wat hij morgen wil gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? De man in het spijkerjasje, die bij de Carlton Primary School in het noorden van Londen op zijn dochtertje staat te wachten, lacht verbitterd. “Gegarandeerd geen Labour, al heb ik daar vroeger altijd op gestemd. Labour heeft zich aan geen enkele belofte gehouden.“

Velen denken er zo over in het stadsdeel Camden, waarin het gele bakstenen schoolgebouw uit de Victoriaanse tijd ligt. Opiniepeilingen van lokale kranten wijzen uit dat de Labour-partij, al 35 jaar onafgebroken aan het bewind, hier haar meerderheid wel eens zou kunnen kwijtraken. De Conservatieven en de Liberaal-Democraten ruiken voor het eerst in jaren een kans om Labour te onttronen.

Wanhopig zeggen de Labour-wethouders en -raadsleden dat de straten in Camden schoner zijn geworden en dat er harder dan vroeger wordt opgetreden tegen ordeverstoorders. Dat Labour gul is geweest met subsidies voor faciliteiten voor etnische minderheden en jongeren. “Geef me nog een kans“, smeekt stadsdeelburgemeester Raj Chada.

De man in het spijkerjasje, van beroep stukadoor, zegt echter uit protest tegen de volgens hem ondermaatse prestaties van Labour te willen stemmen op de British National Party (BNP). Dit is een rechts-radicale partij die alle immigranten wil uitzetten. “Onder Labour moet je een week wachten voor je een afspraak met een dokter krijgt en zijn de belastingen alleen maar omhoog gegaan“, zegt hij. Hij vindt ook dat de Labour-bestuurders in Camden buitenlanders bevoordelen. “Mijn broer staat al zeven jaar op een wachtlijst voor een nieuwe woning maar alles wat vrijkomt wordt aan asielzoekers en migranten toegewezen.“

Buitenlanders zijn er inderdaad volop in de Camdense wijk Gospel Oak, in alle kleuren en maten. Het plein voor de Carlton-school staat vol wachtende islamitische vrouwen met hoofddoekjes. Een korte rondgang levert contacten op met mensen uit Zweden, India, Soedan, Trinidad, Kosovo en Spanje.

Hoopvol voor Labour is dat veel van de migranten Labour-aanhangers zijn. Een van hen is Burim Turjaka, een forse man die afkomstig is uit Kosovo maar inmiddels het Britse staatsburgerschap heeft verworven. “Ik stem op Labour, want de partij heeft ervoor gezorgd dat het economisch goed gaat.“ Maar ook Turjaka heeft kritiek. “Labour heeft te weinig oog voor de kleine man en richt zich te veel op de middenklasse.“

De komst van zoveel buitenlanders bevalt ironisch genoeg ook sommigen van de tweede generatie buitenlanders niet. “Op de school van onze dochter drukken al die kinderen van migranten het tempo“, klaagt een Indiase vrouw, die met haar man de S&S Gift Shop drijft, een winkel voor goedkoop speelgoed, glaswerk en keukengerei. “Bovendien trappen ze vaak keet en zijn erg ongedisciplineerd.“ Zijn zijzelf dan geen migranten? “Wij zijn hier geboren en getogen“, antwoordt de vrouw beledigd.

Ook haar man heeft geen goed woord over voor Labour. “De partij doet niets voor kleine zelfstandigen als wij“, zegt hij terwijl hij af en toe even de kassa bedient voor mensen die plastic snuisterijen kopen. “Ze laten grote supermarkten als Tesco overal alles verkopen, zodat onze omzet in de verdrukking komt. Intussen moeten we wel steeds meer belasting afdragen. En de misdaad in de buurt neemt hand over hand toe. Labour doet er allemaal niets tegen.“

Camden staat niet op zichzelf. Ook in andere Londense stadsdelen zoals Hammersmith en Fulham, Bexley en Croydon, waar Labour al lange tijd de dienst uitmaakt, moeten de Labour-bestuurders voor hun positie vrezen.

Het moet gezegd worden: de partij heeft er alles aan gedaan juist in de aanloop naar de verkiezingen de kiezers tegen zich in het harnas te jagen. Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke bleek te hebben verzuimd ruim duizend buitenlandse criminelen het land uit te zetten na uitzitting van hun straf. Sommigen van hen begingen prompt nieuwe moorden in Groot-Brittannië.

Vice-premier John Prescott, een weinig gepolijste oud-scheepssteward die zich graag als het geweten van de oude arbeidersklasse opwerpt, werd ontmaskerd als een overspelige die jarenlang een verhouding met zijn secretaresse had. En minister van Volksgezondheid Patricia Hewitt presteerde het te verklaren dat de Nationale Gezondheidsdienst (NHS) nog nooit zo'n goed jaar had beleefd als nu - terwijl de NHS duizenden medewerkers moet ontslaan wegens grote financiële problemen.

Voor sommigen in Gospel Oak spelen ook nog andere factoren mee. “Ik kan de Labour-regering nog steeds niet vergeven dat ze Irak zijn binnengevallen“, zegt Clifton Moran, een oude zwarte man die al ruim vijftig jaar geleden uit Trinidad naar Londen is gekomen. “Dat was gewoon helemaal verkeerd“, zegt hij terwijl hij een slok neemt uit een blikje Heineken. Moran wil niet zeggen op wie hij deze keer gaat stemmen.

Zorgelijk voor Labour is ook dat velen, die op het eerste gezicht tot Labours achterban behoren, niet van plan zijn ditmaal hun stem uit te brengen. “Allemaal tijdverspilling“, zegt een vrouw, die op een bank in haar voortuin zit te zonnen. “De politici doen nooit wat ze beloven.“

    • Floris van Straaten