FNV wil monument voor slachtoffers van gevaarlijk werk

Amsterdam. De vakcentrale FNV wil een blijvend monument voor werknemers die zijn overleden door onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden. Ook onderzoekt de FNV de mogelijkheden voor een digitaal gedenkregister op internet, waarop nabestaanden een laatste groet kunnen zetten en de vermoedelijke oorzaak van overlijden.

Vicevoorzitter T. Heerts van de FNV presenteerde de plannen vrijdag op de Workers Memorial Day. Op die dag herdenken vakbondsmensen wereldwijd de slachtoffers van slechte arbeidsomstandigheden. Heerts stelde vast dat de gedenkdag in Nederland weinig traditie kent. Volgens de FNV-bestuurder is het van belang om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden.

Bij de vakbond FNV Bouw is vrijdag ook de Arboprijs 2006 uitgereikt in het kader van de gedenkdag. De FNV-bond zegt deze dag niet alleen stil te staan ”bij het feit dat elke vijf minuten ergens op de wereld op een bouwplaats iemand bezwijkt.” De bond wil met de Arboprijs vooral onderstrepen dat met slimme uitvindingen de arbeidsomstandigheden nog steeds zijn te verbeteren.