Euronext ziet af van bod op Londense beurs

Euronext, de pan-Europese effectenbeurs, ziet af van een bod op de beurs van Londen, LSE. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt in een toelichting op de agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering, 23 mei in Amsterdam.

Het bedrijf, dat onder meer de beurzen van Parijs en Amsterdam exploiteert, zegt niet langer in gesprek te zijn met Londen, “in het licht van“ de aankoop van 15 procent van de aandelen in LSE door concurrent Nasdaq uit de Verenigde Staten, drie weken geleden.

De London Stock Exchange staat al jaren in de belangstelling van een aantal branchegenoten. In december 2004 ontaardde deze in een overnamestrijd, nadat zowel Euronext als de beurs in Frankfurt, Deutsche Börse, had aangegeven een bod op LSE te willen uitbrengen. Euronext kwam nooit met een concreet bod. Deutsche Börse wel, maar dat werd als te laag afgewezen. Intussen waren er ook nog andere bedrijven die naar LSE lonkten, waaronder de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

Enkele grootaandeelhouders van Euronext hebben steeds geroepen een fusie met Deutsche Börse te prefereren boven een overname van “Londen'. Dat scenario heeft Euronext op de agenda gezet van de komende aandeelhoudersvergadering, omdat bestuurders en commissarissen dat “een serieuze optie“ vinden, aldus het persbericht vanochtend. “Actieve gesprekken“ met zowel Deutsche Börse, als met “andere partijen“ gaan door, maar het bestuur vindt het nu nog te vroeg om een definitief oordeel over welke optie dan ook te vellen. Het raadt aandeelhouders dan ook aan om tijdens de vergadering tegen het door grootaandeelhouders ingebrachte fusievoorstel met Deutsche Börse te stemmen.

Een woordvoerder van Euronext wilde vanochtend niet zeggen met welke andere partijen de beurs in gesprek is. Euronext-topman Jean-François Theodore had al eerder aangegeven om tijdens de jaarvergadering details te geven over de koers die Euronext vaart in de huidige consolidatieslag. Tot die tijd wil de beurs alle opties doornemen en openhouden.

Deutsche Börse gaf anderhalf jaar geleden zelf de aanzet voor een fusiegolf met effectenbeurzen door een bod uit te brengen op LSE. Naast Euronext meldden ook Nasdaq en de New York Stock Exchange zich aan het overnamefront, en kortstondig ook de Australische Macquarie Bank.

Nadat de beurs in Frankfurt zich had teruggetrokken in de strijd rond LSE zinspeelt Deutsche Börse op een fusie met Euronext. Dit onder druk van enkele grootaandeelhouders die ook belangen hebben in Euronext.

De koers van LSE steeg vanochtend met 0,45 procent, die van Euronext en Deutsche Börse daalden licht.