EU: geen obstakels Gazprom

Als het Russische energiebedrijf Gazprom wil investeren in Europa dan zal het concern niet worden “gediscrimineerd“. Dat heeft de Europese Unie gisteren per brief laten weten aan de Russische regering. De brief is ondertekend door Europees Commissaris Piebalgs (Energie) en de Oostenrijkse minister van Economische Zaken Bartenstein. Oostenrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Aanleiding voor de brief is een recente uitspraak van de Russische president Poetin. Die zei onlangs dat Rusland zijn focus voor de levering van olie en gas zal verschuiven van Europa naar Azië, als de EU zich blijft verzetten tegen de uitbreidingsplannen van Russische energiebedrijven. “Ondanks de grote vraag naar energie worden er allerlei excuses gebruikt om ons te beperken naar het noorden toe, naar het oosten en het westen“, zei hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Topman Alexei Miller van het Russische staatsbedrijf Gazprom uitte eerder soortgelijke dreigementen. Europa krijgt een kwart van zijn gas uit Rusland, en dat zal volgens verwachtingen oplopen.

Gazprom wil uitbreiden in Europa om meer te profiteren van de hoge gasprijzen. Zo overweegt het een bod op het Britse gasconcern Centrica, dat elf miljoen klanten heeft. In Groot-Brittannië is veel weerstand tegen deze mogelijke overname. Ook in Nederland wil het Russische bedrijf uitbreiden en het zou daartoe een belang in een van de vier grote energiebedrijven kunnen nemen.

De Europese Unie laat Rusland weten “dat de regels die zullen worden gehanteerd voor Gazprom niet anders zullen zijn dan die voor andere bedrijven, en dat ze op dezelfde manier zullen worden toegepast.“

Gazprom heeft een marktwaarde van 214 miljard euro en is daarmee de op één na grootste beursgenoteerde energieonderneming ter wereld, op het Amerikaanse ExxonMobil na.