EU breekt het overleg met Belgrado af

De Europese Unie zal het overleg met Servië en Montenegro over een stabilisatie- en associatieakkoord (SAA) afbreken, nu Servië niet heeft voldaan aan de eis, de wegens oorlogsmisdaden gezochte Ratko Mladic uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal.

Het SAA geldt als een eerste stap op weg naar het EU-lidmaatschap.

Olli Rehn, eurocommissaris voor uitbreiding, zei gisteren in Brussel geen keus te hebben. Hij praat vandaag nog met Carla Del Ponte, de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Vanmiddag maakte de Europese Commissie het besluit formeel bekend. Rehn zei gisteren: “De feiten zijn helder genoeg. We zien Ratko Mladic niet in Den Haag en dus is er geen volledige samenwerking [van Servië] met het tribunaal. Dat betekent dat we geen andere optie lijken te hebben dan de onderhandelingen met Servië af te gelasten.“ Hij voegde daaraan toe dat de bevriezing van het overleg niet slechts de komende ronde van de onderhandelingen op 11 mei betreft, maar “de rest ook“. Rehn suggereerde dat de onderhandelingen pas worden hervat als Mladic is uitgeleverd.

Ratko Mladic, in de Bosnische oorlog bevelhebber van het leger van de Bosnische Serviërs, wordt door het VN-hof in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden, onder andere in Srebrenica, waar in juli 1995 achtduizend moslim-mannen werden vermoord.

De Servische vice-premier Miroslav Labus, die gisteren in Brussel met Rehn sprak, erkende dat “de Servische regering geen garanties kan geven dat Mladic wordt uitgeleverd“. “Dit is een zaak die binnen één dag of binnen vijf jaar kan worden opgelost“, zo voegde hij daaraan toe. Dat de EU het overleg bevriest begreep hij: “Het is een zaak van geloofwaardigheid: een belofte van de Servische regering, van de premier en van ons allen is niet nagekomen. Het gaat om de geloofwaardigheid van de Europese Commissie en van Rehn zelf.“ De Servische regering had gehoopt het akkoord met Brussel in juli te ondertekenen.

Labus zei ook dat het besluit van Brussel gevolgen zal hebben “voor de relaties binnen de regering“. In Belgrado wordt die opmerking uitgelegd als een verhuld dreigement van Labus met zijn partij G17 Plus uit de regering te stappen. Maar gezien de regelmaat van zulke dreigementen van G17 Plus neemt niemand die erg serieus. (VIP, AFP)