Elastieken grooves met vette orgelslierten

Alleen de plaattitel Hutspot geeft de nationaliteit van Lefties Soul Connection weg, want een titel als Gumbo was ook geloofwaardig geweest. Dit Amsterdamse kwartet geniet in internationale funkkringen al een uitstekende reputatie als leveranciers van zwetende, moddervette funk-op-vinyl, in het voetspoor van Amerikaanse groepen als The Meters en talloze andere, in de anonimiteit verzonken leveranciers van “rare grooves'.

Een eerdere, semi-officiële compilatie heette dan ook Dutch Soul Food. De hier verzamelde single-kantjes hebben, zo achter elkaar gezet, iets lichtelijk vermoeiends, maar deze elastieken grooves met vette orgelslierten doen beslist hun werk en doen pardoes vergeten dat funk, mits verkeerd ingezet - en dat gebeurt nogal eens - ook hele foute en slappe muziek kan zijn.

Lovenswaardig is ook dat de groep niet gemakzuchtig kiest voor covers, maar vooral zelf de pen ter hand neemt. De uitzonderingen knallen er evengoed in: een medley van It's Your Thing (Isley Brothers) en Hey Pocky A-way (The Meters) en, vooral, een druipend vette cover van Organ Donor van DJ Shadow, waarin de groep weer terugneemt wat de verzamelde hiphop-producers uit dit soort funk hebben gejat. Ook al ging DJ Shadow zelf in dit geval te rade bij Tears, van discoproducer Giorgio Moroder.

cd pop

Lefties Soul Connection: Hutspot Excelsior ****

    • Jacob Haagsma