Duitse pop

Vic van de Reijt presenteert Van Du tot Da Da Da (Nikkelen Nelis/Universal)

Na zijn Nederlandse en Franse compilaties vraagt Vic van de Reijt het uiterste van ons inlevingsvermogen. In het voorwoord bij zijn zestig favoriete Duitstalige liedjes dekt de uitgever/platenverzamelaar zich in door te stellen dat Heintje en Dennie Christian het waarachtige Duitse lied gedemoniseerd hebben. Maar zelf schrikt hij er niet voor terug een lans te breken voor draken als Der letzte Sirtaki door Rex Gildo, dat druipt van de valse vakantieromantiek. Met drie cd's is Van Du tot Da Da Da er minstens één te lang, want tegenover leuke liedjes als Marmor Stein und Eisen bricht van Drafi Deutscher staat de prominente aandacht voor pulp als Ganz in weiss van Roy Black en Immer wieder Sonntags van Cindy & Bert, die hooguit dienen om het camp-gehalte van het foute Duitse lied te benadrukken. Schitterend door afwezigheid zijn mijlpalen als Das Model van Kraftwerk en Der Mussolini van Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF), om maar te zwijgen van Rammstein dat de Duitse popsingle naar het nieuwe millennium tilde. Zo zie je maar, een verzamelaar is nooit klaar.

    • Jan Vollaard