Dit was niet de Hand van God

Misschien wel het bekendste doelpunt ooit op een WK voetbal is dan toch niet gemaakt door God, maar door zijn Argentijnse plaatsvervanger op aarde, Diego Armando Maradona. Dat bekende de exvoetballer in ‘When Lineker met Maradona’, een documentaire die gisteravond op de BBC werd uitgezonden.

Misschien wel het bekendste doelpunt ooit op een WK voetbal is dan toch niet gemaakt door God, maar door zijn Argentijnse plaatsvervanger op aarde, Diego Armando Maradona. Dat bekende de ex-voetballer in "When Lineker met Maradona', een documentaire die gisteravond op de BBC werd uitgezonden.Argentinië werd in 1986 wereldkampioen, na 2-0 winst tegen toernooiverrassing België in de halve finale en een 3-2-zege tegen West-Duitsland in de finale. Maradona scoorde in het toernooi vijf keer, Lineker werd topscorer met zes doelpunten. Foto Omnipress Bekijk het dagboek van de producer van de documentaire op news.bbc.co.uk/sport2 De mooiste acties van Diego Maradona op het WK van '86 staan op fifaworldcup.yahoo.com Volume 2. Page 8. Picture 3. 1986 Football World Cup, Mexico. Quarter Final, Argentina (2) v England (1). 22nd June, 1986. ArgentinaÕs Diego Maradona scores 1st goal with his Òhand of GodÓ, past England goalkeeper Peter Shilton.
Misschien wel het bekendste doelpunt ooit op een WK voetbal is dan toch niet gemaakt door God, maar door zijn Argentijnse plaatsvervanger op aarde, Diego Armando Maradona. Dat bekende de ex-voetballer in "When Lineker met Maradona', een documentaire die gisteravond op de BBC werd uitgezonden.Argentinië werd in 1986 wereldkampioen, na 2-0 winst tegen toernooiverrassing België in de halve finale en een 3-2-zege tegen West-Duitsland in de finale. Maradona scoorde in het toernooi vijf keer, Lineker werd topscorer met zes doelpunten. Foto Omnipress Bekijk het dagboek van de producer van de documentaire op news.bbc.co.uk/sport2 De mooiste acties van Diego Maradona op het WK van '86 staan op fifaworldcup.yahoo.com Volume 2. Page 8. Picture 3. 1986 Football World Cup, Mexico. Quarter Final, Argentina (2) v England (1). 22nd June, 1986. ArgentinaÕs Diego Maradona scores 1st goal with his Òhand of GodÓ, past England goalkeeper Peter Shilton. OMNIPRESS

In de kwartfinale van het WK 1986 in Mexico tegen Engeland scoorde Maradona de 1-0 duidelijk met de hand. Twintig jaar lang hield hij vol dat het de ‘Hand van God’ was geweest. Tegenover Gary Lineker, toen de spits van Engeland en nu presentator bij de BBC, bekende hij schuld. Toch weigerde Maradona de goal bedrog te noemen. „Het was stiekem en gedurfd, maar geen bedrog. Ik noemde het de hand van God omdat Hij ons onze handen heeft gegeven.“

Argentinië won de wedstrijd met 2-1, dankzij nog een doelpunt van Maradona, een dribbelnummer dat begon op de Argentijnse helft. Lineker bekende dat het de enige keer in zijn voetballoopbaan was dat hij zin had om te applaudiseren voor een doelpunt van de tegenstander.

Argentinië werd in 1986 wereldkampioen, na 2-0 winst tegen toernooiverrassing België in de halve finale en een 3-2-zege tegen West-Duitsland in de finale. Maradona scoorde in het toernooi vijf keer, Lineker werd topscorer met zes doelpunten.

Bekijk het dagboek van de producer van de documentaire op news.bbc.co.uk/sport2 De mooiste acties van Diego Maradona op het WK van '86 staan op fifaworldcup.yahoo.com