De vakantiekok: Thailand

Zeg Thais eten en de meeste mensen denken aan Pad Thai. Het schijnt een van de populairste gerechten uit Azië te zijn, en - nu Janneke een weekje vakantie houdt en ik een culinaire trektocht maak - ontkom ik bijna niet aan het maken ervan.

Pad Thai (letterlijk gewokte Thaise noedels) komt oorspronkelijk uit het zuiden van China en werd door migranten geïntroduceerd in Thailand. Volgens de overlevering werd het zo populair nadat de Thaise premier Luang Phibunsongkhram, in een poging iets te doen aan de werkloosheid na de Tweede Wereldoorlog, de productie van rijstnoedels verhoogde. De overheid deelde gedetailleerde instructies uit over het maken van de noedels en Pad Thai.

Hieronder volgt het enigszins aangepaste recept van een Thaise vriendin, Somporn, met daarbij een eenvoudige, op Thailand geïnspireerde en zomerse komkommersla.

Voor 2 personen:

voor de komkommersla

4 eetlepels limoensap

1/2 chilipeper, ontdaan van zaadjes en gesneden

een kleine rode ui in ringen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel vissaus

3 eetlepels munt, fijngehakt

1 1/2 komkommer

3 eetlepels ongezouten pinda's

Rooster de pinda's in een droge koekepan en hak ze daarna fijn. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in dunne plakjes. Meng de overige ingrediënten tot een dressing. Schenk deze over de komkommer en strooi de pinda's erover.

voor de pad thai

100 gram rijstnoedels

3 eetlepels olie

2 rode chilipepers, ontdaan van zaadjes en fijngehakt

2 knoflooktenen, fijngehakt

1 rode ui, fijngehakt

175 gram kleine verse garnalen en 4 grote garnalen, gepeld en ontdaan van de ader

4 eetlepels tamarindepasta, gemengd met 2 eetlepels water

100 gram taugé

2 eetlepels Thaise vissaus (nam pla)

2 eetlepels limoensap

1 eetlepel bruine suiker

2 eetlepels geroosterde ongezouten pinda's (zie methode hierboven)

2 eetlepels verse koriander

2 bosuitjes, in stukjes van 2 cm gesneden

Kook wat water en week de noedels hier 10 minuten in. Giet het water af en spoel de noedels af met koud water om verder koken te voorkomen.

Verhit de olie in een hele hete wok en voeg achtereenvolgens de chili, knoflook en ui toe, en als de ui zacht is geworden, de garnalen. Voeg, als ze roze zijn geworden, de tamarinde, vissaus, suiker en het limoensap toe en na 2 minuten ook de taugé en de noedels. Garneer met de pinda's, uitjes en koriander.

Morgen in de vakantiekok: Latijns-Amerika, vrijdag Australië. Praat mee over op www.nrc.nl/kokenetc

    • Titia Ketelaar