Collage van roekeloze tragiek

De digitale roodborstjes die aan het begin van Breakfast on Pluto de gebeurtenissen kwetterend inluiden komen bepaald niet uit de Pixar-studio's. Als er zoiets als computeranimatie-camp zou bestaan, dan waren het deze twee: te dik, te rood en te ongepast in het Ierse dorpje van de jaren zestig. Met deze twee vreemde roodborstjes is de toon gezet. Dit is een sprookje over andere vreemde vogels. En de vreemdste en veelkleurigste is wel Patrick, die van kinds af aan weet dat hij eigenlijk Patricia zou moeten heten, of liever Miss Kitten, want waarom zou je anders als jongetje op de katholieke dorpsschool de pastoor om een seksoperatie vragen?

De jongetjes van de katholieke dorpsschool in ‘Breakfast on Pluto’ scene uit de film Breakfast On Pluto FOTO: A-Film
De jongetjes van de katholieke dorpsschool in ‘Breakfast on Pluto’ scene uit de film Breakfast On Pluto FOTO: A-Film A-Film

Breakfast on Pluto lijkt wel een collage van de hoogtepunten van al Neil Jordans eerdere films. Van de sekseverwisseling in The Crying Game (1992) natuurlijk, ook doordat de immer melancholiek kijkende acteur Stephen Rea in beide een rol speelt. Maar ook de Ierse vrijheidstrijd uit Michael Collins (1996) keert als thema terug en we herkennen de hoofdrolspeler van die film, Liam Neeson, in de rol van dorpspastoor. De grauw-realistische tekening van een armoedig kinderleven zagen we ook in The Butcher Boy (1997), net als Breakfast on Pluto een bewerking van een boek van Pat(rick) McCabe.

Ogenschijnlijk scheert de film alleen maar in vogelvlucht over het leven van Kitten. Tientallen korte hoofdstukjes, een overvolle soundtrack met seventies hits, flamboyante outfits van de hoofdpersoon, versterken de oppervlakkige, collageachtige toon. Maar die lichtzinnigheid verbergt seksuele en politieke thema's die de film in al hun roekeloosheid en tragiek tot hun recht laat komen. Acteur Cillian Murphy heeft maar heel weinig nodig, om als het in de steek gelaten kind ontroerend te transformeren tot de moeder die hij zoekt.

Deze aan Le fabuleux destin d'Amélie Poulain verwante aanpak kan echter niet voorkomen dat ergens bij hoofdstukje 27 of zo, de overdaad in deze ruim twee uur durende film begint de schaden. Om de onaangepaste en bewonderenswaardig, maar overdadig optimistische toon van de film tot het einde toe te kunnen verdragen, moet je zelf al heel goed geluimd zijn.

Breakfast on Pluto. Regie: Neil Jordan. Met Cillian Murphy, Liam Neeson, Ruth Negga, Stephen Rea. In: 6 bioscopen.
    • Dana Linssen