Chimp heeft rem die bij mens ontbreekt

Rotterdam. Er bestaat een cruciaal verschil tussen de immuunreactie van de mens en die van de chimpansee. Bij het menselijk immuunsysteem ontbreekt de rem op de zogeheten T-cellen, witte bloedcellen die in actie komen bij infecties. Amerikaanse onderzoekers rapporteren dat in Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze denken dat dit effect de verschillen tussen mens en chimpansee kan verklaren in de gevoeligheid voor immuungerelateerde ziektes als type-I-diabetes, psoriasis en reuma. Ook kan het ontbreken van de immunologische rem bij de mens verklaren hoe het experiment in Groot-Brittannië vorige maand uit de hand kon lopen. Zes proefpersonen kregen een antilichaam dat al in veel hogere doses was getest bij apen, zonder bijverschijnselen. De proefpersonen raakten echter in een shock.