Celstraffen voor roof Munch

Een rechtbank in Oslo heeft gisteren drie Noorse mannen veroordeeld wegens betrokkenheid bij de diefstal van de schilderijen De Schreeuw en Madonna van de Noorse expressionist Edvard Munch. De rechtbank sprak drie andere verdachten vrij.

De drie veroordeelden kregen gevangenisstraffen van vier, zeven en acht jaar. Ook zijn ze veroordeeld tot het betalen van 100 miljoen euro schadevergoeding. De straf viel lager uit dan de eis. De aanklager had celstraffen van acht en elf jaar geëist. Tijdens het proces bleven alle verdachten ontkennen iets met de roof te maken te hebben.

Op 22 augustus 2004 stalen twee gewapende mannen op klaarlichte dag de beroemde schilderijen uit het op dat moment druk bezochte Munch Museum in Oslo. De schilderijen zijn nog niet terecht. Ook de gewapende overvallers worden nog altijd gezocht.

De veroordeling is gebaseerd op het afluisteren van telefoongesprekken van de verdachten. De advocaten van de verdachten hadden vergeefs het argument aangevoerd dat het bewijs illegaal was verkregen. Twee van de drie veroordeelde mannen moeten nu binnen twee weken een schadevergoeding van omgerekend bijna 100 miljoen euro aan de gemeente Oslo, eigenaar van de schilderijen, betalen. De drie hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Het drietal is veroordeeld wegens betrokkenheid bij de roof; zo zou een van hen de vluchtwagen hebben bestuurd.

De 36-jarige Noor Thomas N. werd vrijgesproken. Volgens de rechter werden de schilderijen weliswaar in zijn busje gestald, maar had hij daar zelf geen weet van. (AP, Reuters)