Breuk met Paarlberg kost Kroes 1,8 miljoen

Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentiebeleid) heeft anderhalve week geleden ruim 1,8 miljoen euro verloren met de verkoop van twee kantoorpanden. Met deze verkoop verbrak Kroes haar zakelijke band met de verdachte vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg.

Kroes verkocht de panden in Gorinchem en Woerden op 21 april voor 4,3 miljoen euro aan de FGH Bank, blijkt uit het kadaster. Kroes had de panden in 2001 voor 6,1 miljoen euro gekocht van Paarlberg. De FGH Bank verschafte Kroes in 2001 een lening voor aankoop van de panden. Paarlberg stond sindsdien bij de bank garant ingeval Kroes haar hypotheekverplichtingen niet zou voldoen.

Justitie beschouwt zakenman Paarlberg als lid van de criminele organisatie van Willem Holleeder. Dat blijkt uit de dagvaarding die maandag bekend werd. De organisatie van de Amsterdamse crimineel Holleeder wordt door het OM verdacht van het afpersen van vijf vastgoedhandelaren. Een van de slachtoffers zou Willem Endstra zijn, die in mei 2004 werd vermoord. Paarlberg was Holleeder behulpzaam bij het witwassen van afgeperst geld, aldus justitie.

Kroes had in 2004 bij haar aantreden als eurocommissaris tegen het Europees Parlement gezegd al haar zakelijke belangen te hebben opgegeven, dan wel op afstand te hebben geplaatst. Op 19 april dit jaar bleek echter dat de twee kantoorpanden nog steeds op haar naam stonden, en dat Paarlberg nog steeds garant stond.

Drie dagen later, 21 april, verkocht Kroes de panden aan vastgoedmaatschappij ILEX VI BV, eigendom van de FGH Bank. Een woordvoerder van Kroes wilde gisteren geen details geven over de afspraken tussen Kroes en de FGH Bank. Tegen het NOS Journaal zei Kroes gisteravond dat de late verkoop te wijten is aan de bank.

De SP in het Europees Parlement stelde gisteren de positie van Kroes ter discussie wegens haar “blijvende zakelijke betrokkenheid“ afgelopen twee jaar bij Paarlberg. In een brief aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie vraagt europarlementariër Meijer (SP) “kritisch“ naar de positie van Kroes te kijken.

Holleeder had gisteren voor de kantonrechter moeten verschijnen voor het door rood rijden en het verwonden van een bromfietser. Justitie trok de dagvaarding echter in wegens gebrek aan een beveiligde rechtszaal.

    • Joep Dohmen Tom Kreling