Blind weet nu zeker dat hij ontslag krijgt

Danny Blind weet zeker dat hij volgend seizoen geen hoofdtrainer meer is van Ajax. Hij verwacht dat de bekerfinale tegen PSV zondag zijn laatste klus zal zijn in deze functie.

Blind heeft weliswaar van de leiding van de Amsterdamse club nog niets over zijn ontslag gehoord, hij zegt over voldoende aanwijzingen te beschikken om te weten dat hij plaats moet maken voor een opvolger. “Het is over, dat weet ik echt zeker. Ik heb daar voldoende aanwijzingen voor. Eigenlijk wist ik zes weken geleden al dat het gebeurd was. Maar nu zijn bij mij ook de laatste twijfels weg“, aldus de Blind, die tot en met het volgende seizoen bij Ajax onder contract staat.

Technisch directeur Martin van Geel onthoudt zich van commentaar over de toekomst van Blind en roept al weken dat hij de trainersstaf pas na de bekerfinale wil evalueren. Hij betrekt de coach echter niet meer in alle besprekingen over het volgende seizoen. De trainer vernam vorige week via de media dat Nourdin Boukhari alsnog mag blijven. Blind mag ook niet meer meepraten over de rechtshalf en rechtsback die Ajax wil aantrekken.

Blind spiegelde zijn sombere toekomstperspectief gisteren na afloop van de laatste training voor de return met FC Groningen in de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. In zijn hand had de oefenmeester een brief van een boze seizoenkaarthouder uit Landsmeer. “Hij vindt dat ik moet blijven en heeft daarom zijn jaarkaart ingeleverd.“

Blind krijgt uit bijna alle hoeken steun. Ruim 40.000 toeschouwers scandeerden vorige week tijdens de eerste ontmoeting met FC Groningen voortdurend zijn naam. De spelers vierden beide doelpunten van die wedstrijd in de armen van hun oefenmeester. Op het jeugdcomplex De Toekomst begrijpen ze ook niet waarom Ajax weer vroegtijdig afscheid van een hoofdtrainer gaat nemen. “Ik krijg heel veel steun“, weet Blind. “Maar vanuit die ene hoek blijft het stil. Dan weet je genoeg.“

Blind kan naar eigen zeggen leven met een ontslag. “De prestaties waren namelijk niet goed. Daar moet je heel eerlijk in zijn. Ik vind het wel jammer dat de clubleiding van Ajax het op deze manier speelt. Dat is niet netjes. Ik ben al 21 jaar Ajacied maar moet nu toch goed nadenken of ik volgend seizoen in een andere functie bij deze club wil werken. Wrang is ook dat het uitgerekend nu iets beter gaat. Er staat de laatste weken eindelijk een ploeg die voor elkaar wil knokken. Natuurlijk wil ik graag verder bouwen aan de ploeg. Ik kan me op 3 juli wel gewoon melden. Maar ik denk niet dat ze me dan naar binnen laten“.

Ajax treedt in Euroborg aan zonder Grygera, Pienaar, Trabelsi en Maduro. Sneijder maakt weer deel uit van de selectie. FC Groningen mist de geschorste Matthijs.